Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednostavnije je

Depresivni će se lakše liječiti pozivom na telefon

\'unutrasnja....zagreb....25.07.2002 hitna sluzba 112 telefon ilustracija snimio robert anic\'
Robert Anić/PIXSELL
08.06.2012.
u 11:08

Znanstvenici su otkrili da bi telefonski razgovor sa stručnom osobom mogao postati najučinkovitija terapija u borbi protiv četvrte po redu najraširenije bolesti u svijetu

Najnovija su istraživanja pokazala da čak ni tjelovježba ne pomaže u učinkovitoj borbi s depresijom, već u tom stanju ipak najbolje pomaže klasična psihoterapija. No, znanstvenici su otkrili da bi telefonski razgovor sa stručnom osobom mogao postati najučinkovitija terapija u borbi protiv četvrte po redu najraširenije bolesti u svijetu. Dakle, idealno za ljude koji su vremenski ili financijski ograničeni ili imaju prenatrpan dnevni raspored.

–  Mnogi terapeuti kažu da, ako ne pogledaju nekome u oči, ne mogu s njim razgovarati. Međutim, kognitivno-bihevioralna terapija vrlo je konkretan tip terapije koji se može provoditi na više načina – kaže Joyce Ho sa sveučilišta Northwestern.

Kognitivno-bihevioralna terapija vrsta je savjetovanja u svrhu poboljšanja mentalnog zdravlja, a u razgovoru sa stručnom osobom mogu se prepoznati negativni obrasci ponašanja te razvijati oni koji pojedincu koriste. Studija je obuhvatila više od 300 pacijenata od kojih je polovica primala terapiju "oči u oči", dok je druga polovica s terapeutom razgovarala telefonom. Sveukupno, 20 posto "telefonskih pacijenata" na kraju je odustalo od terapije te 30 posto "običnih" pacijenata. Pokazalo se da razgovor telefonom lakše zadržava pacijente u tretmanu, što je vrlo važno u početnim mjesecima terapije.

– Telefon je svima dostupan i imaju ga svi. I relativno je lako podignuti slušalicu – zaključio je Ho.

Iako autori studije naglašavaju da je terapija "licem u lice" jednako učinkovita kao i telefonska, rezultati su pokazali da su nakon šest mjeseci terapije kod pacijenata koji su posjećivali psihološke centre zabilježene veće promjene u ponašanju.

Komentara 3

LU
luk
13:07 08.06.2012.

lobotomija je najučinkovitija.

DO
doktorica
11:53 08.06.2012.

a čak ni tjelovježba ne pomaže u učinkovitoj borbi s depresijom, već u tom stanju ipak najbolje pomaže klasična psihoterapija.....najbolje pomaže radna terapija,tj.rad!

KA
karambita
23:09 08.06.2012.

Za sepresiju je najbolji lijek...drustveni zivot, sto vise vremena provoditi u drustvu s prijateljima,,,a ovo s telefonima, nekakvim terapijama je gubljenje vremena..od toga nema velike pomoci..samo sto vise druzenja i biti ce svatko manje depresivan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije