Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spremno za 20 minuta

Današnja 'to do' lista: Obavezno probati ovaj famozni pire u kojem nema ni trunke krumpira

Tatjana Miletić/MyTastyPot
22.03.2023.
u 09:06

Čičoka, divlji krumpir, jeruzalemska artičoka... Puno naziva, a još više mogućnosti pripreme. Nedavno nam je Marko Turković u svom Bekalu na jednom tanjuru poslužio čičoku u nekoliko različitih načina pripreme i otad razmišljamo kako nije dovoljno prisutna na našem jelovniku.

Čičoka obiluje kalijem, a za razliku od krumpira ne sadrži škrob. Bogata je inulinom koji ne uzrokuje nagli porast šećera  u krvi pa je izvrsna namirnica za dijabetičare. Sadrži i kalcij, magnezij, željezo, vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i A. Možete je koristiti kao zdravu zamjenu za krumpir, ali pripremite se na divnu aromu kestena. Treba li vas još nagovarati da isprobate ovaj odličan recept Tatjane Miletić za pire od čičoke uz koji ona poslužuje komade lososa, a i nama se svidjela ta kombinacija za brz i zdrav ručak.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Pire od čičoka s komadima dimljenog lososa

Sastojci:

  • 500 g čičoka
  • 300 g dimljenog lososa komad
  • žlica kokosova vrhnja
  • sol
  • papar

Priprema:

Čičoke dobro operite (po potrebi izribajte) ili ogulite (pilerom) i kuhajte u vodi 15-20 minuta. Kuhane čičoke prebacite u blender i dodajte sol, papar i žlica kokosova vrhnja pa sve dobro miksajte u blenderu. Ukoliko nemate blender možete upotrebiti i štapni mikser. Pire prebacite u vatrostalnu posudu, a preko njega natrgajte komade dimljenog lososa i sve zapecite u pećnici oko desetak minuta na 200 ºC.

 

 

Komentara 1

ST
stomiovotreba
10:13 22.03.2023.

Gluposti, insulin je protein, te se ne mode absorbirati nepromijenjen iz zeluca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije