Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Danas su sedamdesete godine nove tridesete...

massai (1)
Gareth Fuller/Press Association/PIXSELL
27.02.2013.
u 13:56

Poboljšani uvjeti života i napredak u medicini osigurali su dulji životni vijek...

Zanimljivo, stručnjaci iz instituta Max Planck otkrili su da su današnji ljudi u 72. godini "vitalni" jednako kako su bili naši preci u 32. ali prije osam tisuća generacija. Našim precima, koji su bili primitivni lovci, šanse za smrt bile su jednake današnjem čovjeku koji je prešao 70 godina.

Najveći pad smrtnosti bilježi se u posljednje četiri generacije, kada je životni vijek rastao tri mjeseca svake godine, pa je današnji očekivani vijek više od 80 godina u zapadnim razvijenim zemljama. Smatra se da je tome doprinio razvoj znanosti, medicine te bolja i raznovrsnija prehrana i općenito bolji životni uvjeti.

Da sve ne bi bila samo prazna prča, rezultate su temeljili na istraživanju australskih i afričkih plemena koji žive slično našim precima. Uspoređujući njihov životni stil s modernim Japancima, zaključili su kako je kod pripadnika plemena ista šansa za smrtnost u njihovim 30-ima kao i kod Japanaca u 70-ima, piše Daily Mail.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije