Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Najmračniji mjesec: Nekad su se bojali da će Sunce nestati

Točan početak zime mijenja se svake godine, a ove će godine trajati do 20. ožujka 2021. godine
21. prosinca 2020. u 07:00 11 komentara 3531 prikaza
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Danas u 11:02 službeno počinje zima, što znači da sjeverna polutka Zemlje ima najkraći dan i najdulju noć. Na prvi dan zime "pada" i zimski solsticij, odnosno to je vrijeme kada Sunce u prividnom gibanju oko Zemlje postiže najveću negativnu deklinaciju i jedan od polova maksimalno je nagnut od Sunca. Točan početak zime mijenja se svake godine, a ove će godine trajati do 20. ožujka 2021. godine. Prema  aplikaciji HRT Meteo, sunce danas izlazi u 7:33, a zalazi u 16:13.

I dok na sjevernoj polutki traje zimski solsticij, na južnoj je situacija obratna – počinje ljeto i 21. prosinca označava najduži dan u godini. Prema rasporedu izlazaka i zalazaka na Zvjezdarnica.hr, možemo vidjeti kako će, u odnosu na današnji dan, do kraja ove godine dan trajati približno sedam minuta dulje. 

Pogledajte zimsku idilu na Rastokama:

Kako smo pisali ranije, prvi se dan zime različito obilježavao kroz povijest. Naime, zbog kratkih dana, prosinac se naziva najmračnijim mjesecom, a u prošlosti narodi su mislili da će Sunce nestati. Kad su shvatili da će dani ponovno biti dulji, započeli su i sa slavljima.

Rimljani su tako slavili festival rođenja Nepobjediva Sunca, dok je u drevnom Egiptu umirao bog Oziris 21. prosinca, a nakon ponoći bi svećenici iznijeli dijete iz hrama i nagovijestili da je Oziris ponovno rođen. Kelti su zimski solsticij obilježavali kao dan kad božanstvo Sunce putuje kroz podzemni svijet i spoznaje tajne života i smrti, dok se u Iranu u perzijskim vremenima vjerovalo da je na prvi dan zime rođen bog svjetla i istine Mitra. 

neugodni plinovi Pet razloga zbog kojih toliko ispuštate vjetrove i zašto tako jako smrde koristan savjet Odličan trik s kojim ćete jednostavno očistiti zagorene posude za pečenje Iluzija Prva stvar koju ugledate na fotografiji otkrit će zašto ste privlačni drugim ljudima
pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • Asparagus:

    Zemlja je maksimalno udaljena od Sunca pa je dan najkraći, a noć najdulja. Ovaj naslov nema veza s istinom.

  • Karla123:

    Molim vas da obrišete ovaj članak jer nema veze sa stvarnošću. Danas je perihel, tocka u kojoj je planet najudaljeniji od sunca i to nema nikakve veze s nasom zimom niti duljinom dana. Kod nas je zima i dan je ... prikaži još! najkraci jer je zemlja pod najvecim kutem s obzirom na vlastitu rotaciju. To je gradivo 5. osnovne. Slobodno barem googlate cinjenice koje objavljujete.

  • montello:

    bitri ce od 27 12 dani duži najgore je od 1 11 do 27 12 a sunce nestati za 4 milijarde godina