Danas se kuha zagorska juha – Zagorci tvrde da bolji 'lijek' od nje ne postoji!
Znate li kako je nastao recept za zagorsku juhu? Jednostavno je sve što se našlo u kući završilo u loncu! Kako je nekoć u zagorskim domaćinstvima sve bilo svježe i domaće, tako je rezultat ispao takav da mu se još i danas divimo.
Komentari 6
Najbolji lijek je zagorski gemist
Ovo se zapravo zove krumpir paprikaš ili "ćoravi paprikaš" i jede se u Slavoniji, Baranji i čitavoj Vojvodini najčešće kao pauza između mesnih i ribljih dana ili petkom u onim mjesecima kada se ne jede riba zbog mrijesta. To je jušno jelo iz mađarske kuhinje i ima povijest od doba kad je krumpir došao na stolove u Panoniji, negdje oko početka 18. st. Zagorska juha je juha od krumpira, korjenastog povrća, kiselog vrhnja i vrganja, u koju ne ide ni slanina ni crvena paprika. Naravno da ćete napraviti ovakvu pogrešku, jer u državi općenito vlada negativna selekcija već dekadama pa zašto bi mediji bili oslobođeni takve negativne selekcije i zapošljavali kuhare za rad u gastro odjeljenjima novina, kada se može zaposliti podobne kćerke ekonomistice i politologinje od još podobnijih roditelja za pisati bedastoće o gastronomiji? Vrh su mi kuhanje na tv-u Sanje Doležal ili blogovi tamo nekih stjuardesa ili povjesničarki umjetnosti...
vrganji?
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
vrganji...?