Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
domaće

Danas se kuha zagorska juha – Zagorci tvrde da bolji 'lijek' od nje ne postoji!

Emica Elveđi/Pixsell
02.12.2022.
u 01:22

Znate li kako je nastao recept za zagorsku juhu? Jednostavno je sve što se našlo u kući završilo u loncu! Kako je nekoć u zagorskim domaćinstvima sve bilo svježe i domaće, tako je rezultat ispao takav da mu se još i danas divimo.

Zagorska juha još je jedno tradicionalno jelo koje se iz seoskih kuhinja preselilo na menije brojnih restorana i postalo tražena delicija. Svaka zagorska obitelj ima svoj recept pa on može i malo varirati, a mi najradije posegnemo za ovim.

Foto: Emica Elveđi/Pixsell

Zagorska juha

Sastojci:

70 dag krumpira (bijelog)

5 dag sušene slanine ili vratine

5 dag crvenog luka

2 češnja češnjaka

2 dl kiselog vrhnja

5 dag mrkve

2 dcl bijelog vina

slatka crvena paprika

sol, papar mljeveni, papar u zrnu

lovorov list

glatko brašno

svježi list peršina 

2 žlice svinjske masti 

Priprema:

Na masti popržite sušenu slaninu izrezanu na kockice. Kad se poprži dodajte sitno kosani luk te sve zajedno pirjajte. Dodajte sitno kosani češnjak, slatku papriku, mrkvu narezanu na kockice, lovorov list, sol, vegetu. Očišćeni i narezani krumpir na kockice kuhajte u slanoj vodi. Kada sve povrće omekša, sjedinite ga zajedno u loncu, dodajte bijelo vino i pustite da lagano zakuha. U posebnoj posudi izmutite 2 žlice glatkog brašna i kiselo vrhnje te preko cjediljke ulijevajte u juhu. Kuhajte još 10 minuta. Začinite po želji i servirajte.

Foto: Emica Elveđi/Pixsell

Ključne riječi

Komentara 6

ZV
zvezdomor
07:25 02.12.2022.

vrganji...?

LA
lajh1985
14:00 02.12.2022.

Najbolji lijek je zagorski gemist

TR
Tridvajeda
13:42 02.12.2022.

Ovo se zapravo zove krumpir paprikaš ili "ćoravi paprikaš" i jede se u Slavoniji, Baranji i čitavoj Vojvodini najčešće kao pauza između mesnih i ribljih dana ili petkom u onim mjesecima kada se ne jede riba zbog mrijesta. To je jušno jelo iz mađarske kuhinje i ima povijest od doba kad je krumpir došao na stolove u Panoniji, negdje oko početka 18. st. Zagorska juha je juha od krumpira, korjenastog povrća, kiselog vrhnja i vrganja, u koju ne ide ni slanina ni crvena paprika. Naravno da ćete napraviti ovakvu pogrešku, jer u državi općenito vlada negativna selekcija već dekadama pa zašto bi mediji bili oslobođeni takve negativne selekcije i zapošljavali kuhare za rad u gastro odjeljenjima novina, kada se može zaposliti podobne kćerke ekonomistice i politologinje od još podobnijih roditelja za pisati bedastoće o gastronomiji? Vrh su mi kuhanje na tv-u Sanje Doležal ili blogovi tamo nekih stjuardesa ili povjesničarki umjetnosti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije