Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi rekao

Danas je Međunarodni dan ljevaka: Brže se napiju, lakše ih je naljutiti, a i optičke iluzije vide drukčije

Shutterstock
13.08.2019.
u 13:05

Oni su kreativniji, a optičke iluzije 'shvate' puno brže nego dešnjaci

Oko 15 posto ljudi na svijetu su ljevaci, a najviše ih ima u Nizozemskoj. Oni više koriste desnu stranu mozga, a češće su muškarci ljevaci nego žene. 

Ljevaci u pubertet ulaze kasnije nego dešnjaci, ali su zato kreativni i često upravo završe kao umjetnici, glazbenici ili se bave sličnim kreativnim profesijama. Također, ljevaci su često inteligentni i genijalci, ali ih je jednako tako i lakše naljutiti nego dešnjake i imaju manje samopouzdanja. Žene koje rode nakon 40. godine će vjerojatno roditi ljevake. Istraživanja su pokazala da se ljevaci i brže napiju od alkohola. 

Ljevaci također drugačije doživljavaju optičke iluzije, odnosno sve ovisi o tome koja se strana mozga se više koristi. Tako na primjer, ljevaci poznatu optičku iluziju plesačice koja se okreće vide nešto drugačije od dešnjaka

Ovu iluziju napravio je Nobuyuki Kayahara, a zove se "Plesačica koja se okreće". Ljevaci više koriste desnu stranu mozga pa se njima čini kao da se žena okreće u smjeru kazaljke na sat, dok oni koji više koriste lijevu stranu mozga, odnosno dešnjaci vide kako se balerina okreće istovremeno i u smjeru kazaljke na sat i obrnuto. Za neke iluzije ljevacima treba puno kraće da ih otkriju, dok dešnjacima treba više vremena.

Pogledajte koliko muškarci poznaju ženske beauty proizvode:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
13:13 13.08.2019.

Moj sin je ljevak. Fakat su posebni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije