Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čestitajte svoj očevima

Danas je Dan očeva: Znate li zašto ga slavimo baš danas i tko ga je osmislio?

shutterstock
19.03.2024.
u 11:30

Ovaj je dan osmišljen kako bi odali počast svim tatama i kako bi im zahvalili za sve što rade za nas.

Dan očeva se u raznim krajevima svijeta slavi na različite datume, a u Hrvatskoj je to upravo na današnji - 19. ožujak. Danas je i spomendan Svetog Josipa, zaštitnika Hrvata, pa je tako odlučeno da će danas biti i dan svih očeva. Ovaj je dan osmišljen kako bi odali počast svim tatama i kako bi im zahvalili za sve što rade za nas. Pa, ako još niste, zagrlite svog tatu i recite mu jedno veliko hvala! 

Zasluge za Dan očeva općenito se pripisuju Sonori Smart Dodd iz Washingtona, čiji je otac, veteran građanskog rata, odgojio nju i njezinih petero braće i sestara nakon što im je majka umrla pri porodu. Priča se da joj je ta ideja pala na pamet 1909. dok je slušala propovijed na Majčin dan, koji se u to vrijeme ustalio kao praznik, piše Britannica. 

VEZANI ČLANCI: 

Lokalni vjerski vođe podržali su ideju, a prvi Dan očeva proslavljen je 19. lipnja 1910., na dan rođenja Doddinog oca. Godine 1924. predsjednik SAD-a. Calvin Coolidge dao je podršku obilježavanju, a 1966. Pres. Lyndon B. Johnson izdao je proglas kojim je priznat taj dan. Postao je nacionalnim praznikom 1972., kada je Richard Nixon potpisao je zakon kojim se treća nedjelja u lipnju proglašava Očevim danom.

Iako je izvorno bio uglavnom vjerski praznik, Očev dan je također komercijaliziran. No, neki se ipak pridržavaju običaja nošenja crvene ruže koja označava da je otac živ ili bijele ruže koja označava da je preminuo. Drugi muškarci - na primjer, djedovi ili ujaci koji su preuzeli ulogu roditelja - često se slave na taj dan. 

VEZANI ČLANCI: 

Iako u svijetu postoji 1,5 milijardi očeva, Majčin je dan ipak poznatiji te se češće obilježava. Također, neki sugeriraju da je Očev dan usko povezan s poganskim štovanjem Sunca, jer se smatra da je sunce otac svemira, a slavlje očeva pada blizu ljetnog solsticija u nekim zemljama. 

A, sada, evo pet zanimljivih činjenica o očevima: 

  • Očevi mogu dobiti postporođajnu depresiju
  • Majčin 'hormon ljubavi' također utječe na očeve
  • Niži testosteron povezan je s praktičnim odgojem
  • Očevi pokazuju rodne predrasude prema maloj djeci

David je hrvatski rekorder u slaganju Rubikove kocke, složi je za samo 5,55 sekundi:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije