Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisno

Da se sve blista: Ovo je šest savjeta za čišćenje od profesionalnih čistača

Shutterstock
18.05.2023.
u 11:30

Ovo su savjeti koje su profesionalni čistači naučili kroz svoj rad, a primjenjuju ih i u vlastitim domovima

Za čišćenje možete dobiti razne savjete od prijatelja, iz YouTube videa, TikTok isječaka ili drugih internetskih izvora. No, ako želite naučiti kako najučinkovitije očistiti svoj dom, možda bi vas mogli zanimati savjeti i trikovi koji dolaze izravno od profesionalaca. Naime, profesionalni hotelski čistači otkrili su svoje najbolje savjete za čišćenje koje su naučili kroz svoj rad - i kojih se dovoljno pridržavaju da ih koriste i u svojim domovima. Čitajte dalje kako biste saznali koje su savjete profesionalci za čišćenje podijelili, piše Real Simple.

Pospremite krevet: Dobro pospremljen krevet može učiniti vašu sobu vizualno smirenijom i pomoći vam da se pripremite za bolju rutinu opuštanja navečer. I, ako ste se ikada zapitali koja je tajna savršeno pospremljenog hotelskog kreveta, često je sve u ušuškanim kutovima. “Stavljanje plahte s urednim uglovima okolo savjet je za čišćenje koji sam također primijenila u svom domu,” kaže Emilia Chevez, izvršna spremačica u Cormorant Boutique Hotelu u La Jolli, Kaliforniji. "Jednostavna presvlaka se koristila i kod kuće i dok sam na poslu." Poseban trik se često naziva 'bolnički kutovi', a uključuje uredno savijanje i skupljanje uglova posteljine ili popluna, umjesto da ih samo nasumično gurnete pod madrac - kao što mnogi od nas obično rade. Chevez kaže da ovaj trik pomaže da vaš krevet izgleda primamljivije i svježije. Da ne spominjemo, uredno uvučeni uglovi bolje ostaju na mjestu, što znači da ne morate počinjati ispočetka svaki put kad ujutro spremate krevet.

VEZANI ČLANCI: 

Smanjite upotrebu jakih otopina za čišćenje: Ponovno razmislite o količini kemikalija koje koristite za čišćenje doma. "Prekomjerna uporaba kemikalija nije potrebna", objašnjava Chevez. “Svi također vjeruju da što više proizvoda za čišćenje koristite, to će vaš dom ili prostor biti čišći, iako je istina da vam je potrebna samo minimalna količina.” Miješanje pogrešnih kemikalija i proizvoda za čišćenje također može biti i opasno. Chevez preporučuje korištenje samo od 60 do 90 ml kemikalija za čišćenje i razrjeđivanje količine sredstva za čišćenje dodavanjem u vodu. Osim toga, razmislite o manje grubim rješenjima za čišćenje. “Meni osobno su gazirana voda i soda bikarbona uvijek bili najbolji pri čišćenju”, kaže Chevez. “Pomažu u uklanjanju tih tvrdokornih mrlja s plahti. Preporučujem prethodno namočiti predmete u ove proizvode prije pranja kako biste uklonili uobičajene mrlje, kao što su krv, masnoća ili mrlje od hrane.”

Dajte prioritet područjima gdje ima najviše prljavštine: Vaš dom ima određena mjesta koja su sklonija prljavštini i plijesni, stoga napravite plan za rješavanje tih mjesta prvo—i to najčešće. "Usredotočite se na područja koja su sklona vidljivoj prljavštini i plijesni, kao što su kupaonica, WC i tuš", kaže Diana Rodriguez-Zaba, profesionalna čistačica koja je specijalizirana za hotelske sobe u regiji Chicaga sa ServiceMaster of Lake Shore u Chicagu, Illinois. Ona također preporučuje da obratite pozornost na kutove i teško dostupna mjesta gdje se te tvari nakupljaju, kao što je ispod WC školjke.

Zapamtite male detalje: Iako je rješavanje najprljavijih područja važno za sveukupnu higijenu doma, nemojte zanemariti male zadatke kada čistite svoj dom. "Provjerite ima li otisaka prstiju ili ostataka na predmetima koje često dodirujete, kao što su prekidači za svjetlo i kvake", kaže Rodriguez-Zaba. Ovi minimalni detalji stvarno mogu doprinijeti da vaš dom izgleda čišće. Također, kaže Rodriguez-Zaba, svakako podignite predmete poput svjetiljki i ukrasa kako biste provjerili ima li ispod nakupine prašine – i ne zaboravite na postolje. "Podstavne ploče često skupljaju prašinu i prljavštinu što se lako može zanemariti tijekom redovitog čišćenja. Odvojite nekoliko minuta da ih obrišete vlažnom krpom ili usisate svu prašinu koja se nakupila oko njih", rekla je.

VEZANI ČLANCI:

Pokušajte s alternativama proizvodima za čišćenje za jednokratnu upotrebu: Kako biste smanjili svoj otisak na okoliš, razmislite o prenamjeni kućanskih predmeta za čišćenje. "Jedan jedinstveni savjet je da ponovno upotrijebimo naše starije jastučnice za čišćenje ogledala", kaže Carol Pelaez, upraviteljica kućanstva u Conrad New York Midtownu. “Otkako smo to učinili, primijetili smo da ogledala nikada nisu bila čišća i da nemaju tragove ili mrlje u usporedbi s korištenjem krpe od mikrovlakana.”

Budite kreativni za uklanjanje tvrdokornih dlačica i ravnanje posteljine: Ako ste obrisali pod kupaonice i ostalo je dlaka, Pelaez predlaže korištenje valjka za dlačice kako biste pokupili sve ostatke s poda kupaonice. Osim toga, ako ne možete postići da vaša posteljina izgleda glatko, evo trika koji će vam pomoći: “Držite bočicu s raspršivačem s toplom vodom pri ruci da lagano poprskate posteljinu kako biste se riješili tog zgužvanog izgleda”, kaže ona. "Kod kuće uvijek koristim tehniku ​​boce s raspršivačem kako bih osigurao da moj poplun i posteljina izgledaju jednako svježe kao u hotelskim sobama koje čistim."

Prestanite ih raditi: Greške zbog kojih čišćenje doma traje duže nego što bi trebalo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije