Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za dug život?

Crveno vino ne pomaže vam ako ste zdravi kao dren!

vino
29.10.2012.
u 16:55

U svijetu je u posljednje vrijeme porasla prodaja pilula s resveratrolom, sastojkom iz vina koji se smatrao eliksirom života. No on kod zdravih žena nema djelovanje ništa jače od placeba...

Resveratrol je polifenol iz vina koji se prirodno nalazi u opni crnog grožđa. Prijašnje su studije dokazale da upravo taj sastojak produljuje životni vijek i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Inače resveratrolu se pripisuje i ključ za dugovječnost Francuza koji svoju hranu neutraliziraju čašom crnog vina iza obroka. No najnovije istraživanje pokazuje da ova supstanca nema gotovo nikakav učinak na zdravlje kod zdravih žena srednje dobi.

U svijetu je u posljednje vrijeme porasla prodaja te supstance u tabletama jer mnogi ne žele konzumirati alkohol. Međutim, žene u menopauzi koje su uzimale 75 mg (što je jednako količini od osam litara crnog vina) reservatrola dnevno bile su jednako "zdrave" kao i one koje su uzimale placebo usporedivši njihovu osjetljivost na inzulin. 

Znanstvenici sa sveučilišta u Washingtonu nagađaju da postoji nešto drugo u crnom vinu što utječe na zaštitu od srčanih bolesti, raka, dijabetesa i drugih bolesti.

– Naši podaci pokazuju da nema metaboličke prednosti kod relativno zdravih sredovječnih žena. Nekoliko je studija procjenjivalo učinke resveratrola kod ljudi. Te studije su provedene s osobama sa šećernom bolesti, starijim osobama s poremećenom tolerancijom na glukozu i pretilim ljudima koji su imali više metaboličkih problema nego žene koje smo mi proučavali. Dakle, moguće je da resveratrol može imati blagotvoran učinak na ljude koji imaju metaboličkih nepravilnosti, ali ne i na zdrave žene – kazao je koautor studije Samuel Klein, prenosi Daily Mail.

Komentara 1

DA
Daruvarčanin
17:45 29.10.2012.

Droga i alkohol Nema sumnje da droga i alkohol oštećuju mozak. Oni izazivaju njegovo prerano starenje. I utječu na opće usporavanje rada mozga Alkohol je toksičan za mozak ako popijete više od dva pića tjedno. Istraživanje na Sveučilišu John Hopkinsopkins izvijestilo je kako ljudi koji piju svakodnevno čak imaju manji mozak. Kada je riječ o mozgu vličina jest važna. Alkohol ubija stanice u cerebelumu, stražnjemu dijelu mozga zaduženom za, koordinaciju, učenje i orgazmički užitak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije