Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Kućni ljubimci

Čovjek i pas nerazdvojni i u akcijama spašavanja

Jedan bez drugog ne mogu, a test spremnosti vrhunac je, nema dalje. Tko ga položi, taj je najbolji!
06. veljače 2012. u 19:30 4 komentara 324 prikaza
Tomislav Marević i Keito, Darja Jakšić i Lynn, Marina Baron i Ares, Petra Čović i Lars, Vedran Vukomanović i Suky
Foto: I. Kralj/PIXSELL, privatni album
Pogledajte galeriju 1/8

Lynn, Suky, Ares, Keito i Lars naizgled su obični kućni ljubimci. Maženi i paženi, ne bune se ni kad dobiju dozvolu da se uvuku u krevet, makar samo na trenutak. No, od ostalih kućnih ljubimaca razlikuju se jer ipak najviše vole akcije, i to one spasilačke, u kojima sudjeluju zajedno sa svojim vlasnicima - Darjom Jakšić, Vedranom Vukomanovićem, Marinom Baron Horvat, Tomislavom Marevićem i Petrom Čović. 

Zajednički rad 

Kako zajednički rade pokazali su i na ispitu spremnosti, Mission Readiness Testu, koji su uspješno položili i dobili licenciju za sudjelovanje u svjetskim jedinicama spasilaca za traženje u ruševinama. Nije bilo lako, potvrđuju svi, no adrenalin je glavni krivac što su to shvatili kad je sve prošlo. Tek tada osjetili su da su torbe koje su nosili bile teške, da ih bole leđa, postali su svjesni što su sve zajedno prošli... 

Počelo je odmah nakon dolaska u Berlin, gdje se test polagao. Suci su nadgledali sve, pa i opremu koju su ponijeli sa sobom. Jer samo to mogli su koristiti sljedećih 48 sati, koliko je ispit trajao. Prema scenariju, čekala ih je katastrofa nakon potresa u Peruu. Prva akcija počela je već iste večeri, ubrzo nakon dizanja šatora.

 – Kad sam vidjela ruševinu koja nas je dočekala, pomislila sam: Dobro, to je to, a sad idemo doma – prisjeća se Darja prvog dojma. Veliko brdo građevinskog materijala, željezne šipke koje izviru na sve strane, nije slutilo na dobro. No, želja za uspjehom bila je jača čak i od ozljede koju je Suky imala odmah na početku. 

Treba znati odustati

 – Željezna šipka probila joj je kožu, nisam odmah bio siguran možemo li nastaviti. Sve smo brzo sredili i ipak krenuli dalje – priča Vedran. Nije bilo lako nakon toga ni ostalim hrvatskim timovima. Trebalo je tražiti preživjele, a istovremeno svi su razmišljali hoće li se pas vratiti živ sa zadatka.

 – U jednoj ruševini nisam znala gdje je Lynn. Utrčala sam unutra i samo molila da ne prestane lajati, da je mogu pronaći – priča Darja. Iako je bilo važno na vrijeme obaviti zadatak, jednako tako bilo je važno vjerovati psu i prepoznati sve što on svojim ponašanjem i lajanjem pokazuje. 

– Primijetila sam da Ares u jednoj ruševini nije bio siguran, poslala sam ga dalje, a naknadno smo se vratili na isto mjesto. I tek tada je pronašao preživjele – priča Marina. I baš to zajedništvo čovjeka i psa najvažnije je. Koliko god treba odraditi zadatak, kaže Petra, važno je znati i kad treba odustati i prepustiti nekom drugom timu da nastavi. 

– Razmišljaš o psu, a suci promatraju i ocjenjuju svaku reakciju – ističe Tomislav. Nakon svih odrađenih zadataka, noćnog marša, ispita iz prve pomoći, slijedilo je ono najteže - čekanje rezultata. I onda nevjerica i ponos. Od devet ekipa koje su položile test, pet ih je bilo iz Hrvatske. Svi su još puni dojmova, sjećanja naviru. 

– Mi smo kao ljudi koji su se vratili iz rata. Oni znaju o čemu govore, a nitko drugi to ne zna – kaže Tomislav.

Tomislav Marević i Keito, Darja Jak&scar

Tomislav Marević i Keito, Darja Jakšić i Lynn, Marina Baron Horvat i Ares, Petra Čović i Lars te Vedran Vukomanović i Suky dosegli su vrh. Dobiti svjetsku licenciju za spašavanje iz ruševina najteže je, ali se zato i ponosno pokazuje. Kako bi vrijeme odmora mogli do kraja iskoristiti, ekipe su imale potporu pomoćnika. Oni su se brinuli o hrani, vodi, šatoru... Bez njih, kažu, sve bi bilo puno teže. Darja i Petra članice su Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb (KOSSP), a Marina, Tomislav i Vedran Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa (HUOPP). Kažu, najteže im je pronaći teren za vježbe pa često odlaze i izvan granice.

Položeni test spremnosti vrijedi dvije godine, a onda se obnavlja. Od 52 svjetske licencije za spašavanje iz ruševina, u Hrvatskoj ih je sedam. Vedran ima licenciju i sa psom Buksom, a vlasnici sedme su riječki tim - M. Škalamera i Tau.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • koinsky:

    border collie,njemacki lovni terijer i cini mi se americki staford i jazavcar.

  • @rea:

    Toliko texta, a ni riječi o rasi. Zar je to tako teško napisat ?

  • Milkica:

    Dva njemačka lovna terijera, dva BC-a i staf.