Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za zdravlje!

Čokolada kod muškaraca smanjuje rizik od moždanog udara

čokolada
05.09.2012.
u 12:07

− Korist od konzumiranja čokolade kod moždanih udara vjerojatno je povezana s flavonoidima u čokoladi, smatraju znanstvenici

 

Švedski znanstvenici otkrili su da svakodnevno konzumiranje malih količina čokolade može smanjiti rizik od moždanog udara. Na uzorku od 37 tisuća muškaraca koje su pratili 10 godina zaključili su da su muškarci koji su jeli puno čokolade, odnosno trećinu šalice dnevno, imali za 17 posto manji rizik od moždanog udara za razliku od onih koji čokoladu ne vole.

− Korist od konzumiranja čokolade kod moždanih udara vjerojatno je povezana s flavonoidima u čokoladi. No budući da je čokolada puna šećera, zasićenih masnoća i kalorija treba je konzumirati u umjerenim količinama − smatra voditeljica istraživanja Susanna Larsson s Karolinska instituta u Stockholmu.

U usporedbi s muškarcima koji su tvrdili da su jeli tek male količine čokolade, oni koji su jeli najviše bili su prosječno mlađi i visokoobrazovani, a nisu bili aktualni pušači i nisu imali visoki krvni tlak.

Iako su prijašnja istraživanja ukazala na mogućnost da flavonoidi mogu djelovati kao antioksidansi s učincima na krvni tlak, razinu kolesterola i krvne žile, neki stručnjaci smatraju da takvu teoriju treba uzeti s rezervom jer nije potvrđena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije