Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Cjepivom protiv HPV infekcija i raka vrata maternice

Cjepivo koje dokazano spriječava rak
19. studenoga 2019. u 13:15 1222 prikaza
HPV
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/2

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa te je u svijetu drugi najčešći rak u žena. Nastaje kao posljedica dugotrajne, neliječene infekcije humanim papiloma virusom (HPV), a u Hrvatskoj od raka vrata maternice obolijeva više od 300 te umire oko 100 žena. HPV infekcije su najčešće spolno prenosive infekcije, a osim raka vrata maternice, mogu izazvati i premaligne i maligne promjene i drugih organa kod muškaraca i žena.

Na sreću, u Hrvatskoj je dostupno i besplatno cjepivo koje dokazano u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja od bolesti koje nastaju kao posljedice infekcije HPV-om. Tijekom cijele školske godine cijepljenje je besplatno i dostupno za učenice i učenike osmih razreda osnovne škole, a ovisno o raspoloživosti cjepiva, najdulje do kraja 2019. godine, besplatno se mogu cijepiti i sve osobe do 25. godine.

HPV | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

„Kada govorimo o bolestima uzrokovanim infekcijom HPV-a, moramo naglasiti da prvenstveno treba raditi na edukaciji građana, kako roditelja tako i adolescenata, jer se smrtnost od raka vrata maternice, ali i zloćudnih promjena na drugim organima kod muškaraca i žena, može u potpunosti spriječiti edukacijom, preventivnim pregledima te cijepljenjem protiv infekcija uzrokovanih HPV-om. Tijekom proteklih 11 godina provođenja programa cijepljenja, u gradu Zagrebu je cijepljeno 5631 djevojčica i dječak osmih razreda osnovne škole. Interes za cijepljenjem u školskoj godini 2018./2019. gotovo je udvostručen u odnosu na godinu ranije te obuhvaća 32 % učenica i učenika 8. razreda“, naglasila je Tatjana Petričević-Vidović, dr. med., specijalist školske i adolescentne medicine te voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Uz to, dr. Petričević-Vidović je istaknula kako je sveukupan postotak procijepljenosti i dalje na niskoj razini te treba dodatno raditi na edukaciji.

Provjerena sigurnost cjepiva

Kada je riječ o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva, dr. Petričević-Vidović naglašava kako je od početka primjene cjepiva praćena njegova sigurnost, kao i moguća štetna djelovanja cjepiva. Najčešće zabilježene nuspojave cjepiva su lokalne reakcije na mjestu uboda, osjetljivost i bol koja spontano nestaje te kratkotrajni i blagi opći simptomi. Cjepivo se smatra sigurnim za upotrebu kod zdravih žena i muškaraca bez poznatih kontraindikacija koja se vezuju i uz sva ostala cjepiva.

Više informacija o HPV-u te popis nadležnih školskih/studentskih ambulanta Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ možete pronaći ovdje.

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere