Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ipak korisno?

Cjepivo protiv sezonske gripe štiti od srčanih bolesti

cjepivo
Reuters
21.09.2010.
u 14:01

Poželjno je, tvrde stručnjaci, cijepiti se što prije, u rujnu, listopadu ili studenom.

Istraživanja o učinkovitosti cjepiva protiv gripe često su proturječna, a prema najnovijem ono vas može spasiti od problema sa srcem. Naime, znanstvenici tvrde da su oni koji su primili cjepivo manje skloni različitim bolestima dišnog sustava koje često potiču srčane probleme.

Stručnjaci su testirali i pratili gotovo 80.000 pacijenata iznad 40 godina, od kojih je polovica primila cjepivo protiv uobičajene sezonske gripe. Prema rezultatima, oni koji su primili cjepivo imali su 19 posto manji rizik od srčanog udara.

Osim toga, znanstvenici tvrde da je važno kada se cijepite, jer ranije cijepljenje, na primjer u rujnu, listopadu ili početkom studenoga, bilo je u ovom slučaju učinkovitije, pa su pacijenti koji su se tada cijepili bili i do 21 posto zaštićeniji. Za usporedbu, oni koji su se cijepili u prosincu, bili su samo 12 posto manje izloženi rizku.

Inače, prošle godine je u svijetu od gripe umrlo 12.000 ljudi, ali ta brojka razlikuje se iz godine u godinu. Već je nekoliko istraživanja pokazalo da je cjepivo protiv gripe povezano s bolestima dišnog sustava te neizravno srčanim bolestima.

Ključne riječi

Komentara 5

DO
doktorica
15:27 21.09.2010.

Počelo je....

JS
ja sam gladan
17:06 21.09.2010.

Sad kad smo zamijenili cjepivo protiv svinjske gripe, za cjepivo protiv obične, treba to distribuirati. Navalite, svi srčani bolesnici, sad ćete ozdraviti.Pa nećete valjda dozvoliti da propadnu farmaceutski trovaći.

SA
sanjin003
19:29 21.09.2010.

@ladaniva čuj,slažem se da u svemu tome ima možda i doza marketinga,ali je činjenica da za starije ljude,pogotovo kronične bolesnike,gripa baš i nije mačji kašalj već nešta od čega se može i umrijeti(a drugo je što je svi mi mlađi percipiramo kao nešta što odležiš par dana pa idemo dalje (btw ja sam zadnju gripu \"odležao\" na poslu,pa sam došao jako blizu da završim i u bolnici)),tako da mislim da je realno da bi se stariji ljudi i kronični bolesnici trebali cijepiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije