Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBAJTE

Čišćenje čupavog tepiha kod kuće: S ovim će savjetima opet biti kao nov!

Shuttershock
07.06.2022.
u 11:30

Ovakav tip tepiha s vremenom može izgubiti mekoću i lepršavost, no s nekoliko jednostavnih savjeta brzo mu možete osvježiti izgled

S vremenom se tepisi mogu zaprljati i izgubiti mekoću, no posebno su problematični oni čupavi koje je često zaista teško očistiti, a uz to se lako mogu i 'izlizati' i početi izgledati pomalo istrošeno.

Kako ne biste svaki puta morali trošiti na profesionalno čišćenje, stručnjaci su otkrili neke savjete kojima će vaš čupavi tepih biti kao nov

Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti `čuda`

1/5

Kako piše Express, oni savjetuju da pomiješate sodu bikarbonu i ocat i rasporedite otopinu ravnomjerno po tepihu. Zatim ju utrljajte u vlakna tepiha tvrdom četkom, pa ostavite da tako stoji preko noći. Ujutro samo usisavačem skupite sodu bikarbonu, a onda napunite bocu s raspršivačem octom i hladnom vodom, u jednakom omjeru i time poprskate tepih, pa izribate tvrdom četkom.

Kako bi tepih što dulje izgledao kao nov, također su preporučili i redovito usisavanje.

- Općenito bi trebalo usisavati otprilike jednom tjedno, a ako imate čupavi i mekani tepih čak i dva puta tjedno. U sobama koje ne koristite prečesto se može nakupiti prašina, pa ćete možda morati i više usisavati - objasnio je jedan od stručnjaka. 

Kada su u pitanju mrlje vrlo je važno i brzo djelovati jer ovakav tepih sve brzo upija. Za mrlje od pića ili blata prvo obrišite trag otopinom od dvije litre vode s četvrtinom žličice bijelog octa. Nježno i lagano kružnim pokretima trljajte mrlju krpom, pazeći da ne trljajte prejako jer mrlja može ući u vlakna tepiha, a riskirate i trajno oštećenje. 

Za tvrdokorne mrlje od krvi, vina i kave stručnjaci savjetuju korištenje amonijaka pomiješanog s vodom, ali ako je tepih vuneni držite se blagog deterdženta. Također, nikad ne treba koristiti vruću vodu pri čišćenju tepiha, jer može pogoršati mrlje. 

Kako u nekoliko sekundi popraviti patentni zatvarač?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije