Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaže školska psihologinja

Čini vam se da vam dijete nema prijatelja? Pomozite mu da se bolje uklopi, evo kako!

Ilustracija
Pixabay
16.09.2021.
u 15:30

Djetetove 'najbolje prijatelje' treba opisivati kao 'trenutno najbolje prijatelje' jer se u školskoj dobi međusobni odnosi vrlo brzo mijenjanju, kaže dr. Daly

Ako ste već početkom nove školske godine shvatili da vam dijete nema mnogo prijatelja zbog čega brinete i za njegovo mentalno zdravlje, školska psihologinja dr. Clare Daly za The Sun kaže da osnovnoškolskoj djeci s ovim problemom često dovoljna samo pomoć i razumijevanje roditelja - da se samo 'sjedne na svoje mjesto'...

Nemojte zvati školu i tražiti premještaj u neki drugi razred

Dijete će s vremenom razviti i odnose s djecom van njegove učionice, a vjerojatno već i postoje razlozi zašto su djeca raspoređena kako jesu. Zanimljivi će vršnjaci iz dugih učionica djetetu u nekom trenutku početi predstavljati izazov i ono će se vjerojatno samo natjerati da s njima započne razgovor.

Na humanitarnoj dražbi prodano više od 100 pari cipela Catherine Deneuve

Ne brinite ako su stari najbolji prijatelji stekli nove

Djetetove 'najbolje prijatelje' treba opisivati kao 'trenutno najbolje prijatelje' jer se odnosi u dječjoj dobi vrlo brzo mijenjanju, kaže dr. Daly i dodaje da će svakom djetetu sigurno biti teško ako mu je najbolji prijatelj preko ljeta stekao novog prijatelja. Ipak, djecu treba poticati da sama stvaraju svoj krug prijatelja, umjesto da mu ga mi određujemo, te im napominjati kako se ne trebaju ograničavati samo na jednog prijatelja.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Dogovorite dan za igranje

Možete pozvati drugu djecu k sebi ili im, u dogovoru s njihovim roditeljima, pomoći da se organiziraju oko grupnog pohađanja izvanškolskih aktivnosti.

- Često je, da bi se u djetinjstvu razvila 'velika prijateljstva', dovoljno da dijete bude na pravom mjestu u pravo vrijeme - kaže psihologinja i savjetuje da ga potičete na razne aktivnosti, što će mu pomoći da pronađe što ga zanima, ali i da bude u blizini svojih vršnjaka..

Što kad dijete kaže da ga ‘nitko ne voli!?

Ako od svog djeteta čujete 'Nitko me ne voli' ili pak 'Ja nikog ne volim', razlog za takve izjave vjerojatno je nesigurnost...

- Za stvaranje prijateljstva treba vremena i djeca se moraju međusobno dobro upoznati, što može biti posebno teško ako je dijete po prirodi sramežljivo, pa je u tom slučaju najbolje s djetetom poraditi na tom 'problemu', radije nego se opterećivati s tim da je dijete usamljeno; djeca su 'otporna' i često se s raznim izazovima društva i okoline nose i bolje nego mi odrasli - zaključila je dr. Daly.

Tetovirao 90 posto tijela i ne planira stati!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije