Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obiteljski savjetnik

Često sve previše uzimam k srcu. Kako da prestanem biti toliko osjetljiva?

tužna žena
Foto: Thinkstock
25.03.2014.
u 14:35

Nađite vrijeme za srodne duše koje vas mogu razumjeti, šećite, budite što više na dnevnom svjetlu, počnite se baviti sportom

PITANJE: Osoba sam koju “diraju” mnoge stvari, negativne i pozitivne. Često sve previše uzimam k srcu, probleme u obitelji, probleme s novcem, najbanalnije svađe s najmilijima, stvari koje se događaju ljudima oko mene... Došlo je do toga da me i najmanja sitnica može dovesti do suza.

Postoji li neki način da malo očvrsnem odnosno prestanem biti toliko osjetljiva jer me to jako muči, a vidim da pogađa i drage ljude oko mene?

(Iva, Zagreb)

ODGOVOR: Poštovana, iz vašeg pitanja mnogo je toga ostalo nepoznato, a najvažnije informacije koje bi mi trebale za podrobniji odgovor su one koje bi ukazivale na vašu životnu dob i životni ciklus u kojem se nalazite. Isto bi tako bilo dobro znati koje uloge trenutačno dominiraju u vašem životu jer bi sve te informacije pomogle u stručnom sagledavanju vaših reakcija.

Kad bi u životu postojali gotovi pripravci, čarobne riječi i formule za međuljudske odnose i emocionalne reakcije svijet bi bio puno ljepše mjesto od onoga koji svi skupa dijelimo i u kojem živimo. Dobro je i pozitivno kad svatko od nas prepozna svoje vrline i mane, svoje dobre i loše osobine. Iz ovoga što ste napisali proizlazi da niste zadovoljni svojim emocionalnim reakcijama.

Ne želim vas tješiti, samo želim da znate da ima puno hipersenzibilnih osoba. U svakom slučaju, postoje tehnike samopomoći i tretmani kod stručnjaka-psihoterapeuta.

a biste malo očvrsnuli, kako sami kažete, pokušajte uvesti neke nove navike i nove aktivnosti. Nađite vrijeme za srodne duše koje vas mogu razumjeti, šećite, budite što više na dnevnom svjetlu, počnite se baviti sportom. Problema će uvijek biti, svađa, suza i smijeha… samo je pitanje kako to prihvaćamo i što očekujemo. Ono što bih željela da dobijete kao moj savjet neka bude vaš novi moto. Zalijepite ga na vidno mjesto u kupaonici, na hladnjaku, radnom stolu, a on glasi: Prestanite razmišljati kako se osjećate. Osjećajte se onako kako razmišljate!

>>Poslušajte pažljivo što vam partner govori da se ne biste kajali poslije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije