Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
e, da...

Peglu za kosu koristite za ravnanje? Pogrešno! Evo koja joj je zapravo namjena

Peglanje kose
Foto: Thinkstock
1/3
03.11.2016.
u 12:15

Peglanje kose pod visokom temperaturom oštećuje vlasi. Zato treba znati kako maksimalno spriječiti oštećivanje kose

Pegla za kosu posljednjih je godina gotovo neizostavni alat za uljepšavanje većine djevojaka srednje i duže kose.

Imati ispeglanu kosu koja izgleda kao da ste tek izišle iz frizerskog salona, san je mnogih djevojaka. Upravo zbog toga mnoge su žene odlučile među svoju kućnu kolekciju preparata i aparata za uljepšavanje dodati i peglu za kosu.

Koristimo li se njome pravilno, upitali smo poznatog frizera i fudge edukatora za Hrvatsku Denisa Hojnika.

– Korištenjem pegle za kosu iz vlasi se isušuje voda i slabi elastičnost kose. Pri upotrebi pegle topi se keratin, pa je vrlo važno znati pravilno koristiti ovaj alat. Pegla za kosu u pravilu se ne upotrebljava za ravnanje kose već za suzbijanje volumena – poručuje nam ovaj stručnjak za kosu koji je svoju karijeru započeo u Sloveniji. – Sve se češće upotrebljava i za kovrčanje kose, za izgled velikih valova – dodaje.

Naglašava i da peglom ne bismo smjeli prelaziti više puta po jednom pramenu ako želimo da kosa ostane zdrava.

Foto: Robert Demo

– Višestruko "peglanje" pramena neće imati bolji učinak – napominje Hojnik koji tvrdi da pegla za kosu ni muškarcima nije tabu i savjetuje da se kosa prije peglanja svakako zaštiti proizvodima namijenjenima za ravnanje kose, odnosno proizvodima koji će spriječiti dodatno isušivanje i oštećivanje kose pod utjecajem vruće pegle.

Zato je važno znati kako maksimalno spriječiti oštećivanje kose.

Ne peglajte vlažnu kosu

Ovo je jedna od čestih pogrešaka koje rade žene s nadom da će mokra kosa bolje "uhvatiti" i da će rezultati biti brži i trajniji. Postoje posebne pegle za kosu namijenjene baš za uporabu na vlažnoj kosi, ali vlasi će se prije i jače oštetiti na taj način. Kosu nakon pranja treba dobro posušiti te pričekati desetak minuta prije nego što uzmete peglu u ruke.

Zaštitite je

Na tržištu postoje razni preparati namijenjeni zaštiti kose pri učestalom sušenju. Ako niste ljubitelji takvih proizvoda, onda svakako posegnite za prirodnijim "lijekovima" koji će vašu kosu održavati sjajnom i hidratiziranom, poput kokosova ulja i/ili ulja koštica marelice. Hranite svoju kosu redovito i uvijek, kada je moguće, kosu sušite na zraku.

Ne peglajte na najvećoj temperaturi

Postoje različiti modeli pegli na tržištu, "obične", keramičke... Katkada je vrlo teško i frizerima prepoznati "na oko" je li pegla za kosu zaista keramička ili je samo presvučena keramikom, objašnjava Hojnik koji savjete o njezi kose rado dijeli klijentima u svom zagrebačkom frizerskom studiju Denis. Ako tek krećete u nabavku svoje pegle, birajte keramičku, ali se svakako dobro raspitajte kod prodavača i pročitajte na deklaraciji proizvoda je li zaista riječ o keramičkoj pegli. One manje oštećuju kosu i mnogo su kvalitetnije, naglašava.

Gotovo svaki model pegle ima opciju za prilagođavanje jačine (temperature), a nerijetko se mnoge pripadnice ljepšeg spola odlučuju svoju kosu tretirati najvišom temperaturom. Izbjegavajte to i pri uporabi pegle za kosu namjestite je na srednje jaku opciju jer će visoka temperatura brzo oštetiti i isušiti kosu i "ukrasti" joj sjaj. Ne želite da vam kosa bude poput metle, zar ne?

Koristite i četku

Mnoge žene kupuju peglu za kosu da se ne bi previše mučile s "izvlačenjem" na četku. Ali ako se koristite peglom za kosu i želite sačuvati zdravlje i ljepotu kose, uvijek kada možete pramen po pramen kose prvo "izvucite" na četku. Na taj ćete način kosu već poprilično izravnati pa će i uporaba pegle za kosu biti kraća, a time i oštećenja vlasi. Za što bolji učinak, kosu podijelite u manje pramenove koje ćete ravnati peglom za kosu i bit će potrebno manje puta prelaziti preko pramena do željenog rezultata. Što više kosu peglate, to će ona biti sve suša i beživotnija. Nemojte to dopustiti jer je put do oporavka kose i vraćanja zdravog sjaja mukotrpan i dugotrajan.

>>Naelektrizirana kosa bez sjaja? Evo 6 savjeta koji će vas spasiti u ovim hladnijim danima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije