Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živjeli!

Čaša vina dnevno ženama može pomoći da zadrže dobru liniju

vino
08.03.2010.
u 12:18

Zadatak nove studije, koja je obuhvatila žene u dobi od 39 godina i starije, bio je praćenje njihove navike pijenja, a njihova težina praćena je 13 godina. Udebljale su se gotovo sve, ali s velikim oscilacijama u odnosu na vrstu pića.

Zaboravite na naporni fitness i beskonačne salate: ključ za vitku liniju mogao bi biti skriven u boci dobrog vina. Ženama koje uživaju u čaši ili dvije vina dnevno u manjoj mjeri prijeti debljina nego onima koje su odabrale mineralnu vodu ili sok, pokazalo je novo američko istraživanje. Ova dugotrajna studija, provedena nad više od 20.000 žena, sugerira da tijelo drukčije procesuira kalorije iz hrane, a drukčije iz alkohola. Uvriježeno mišljenje - rašireno među svima koji su ikada isprobali neku dijetu - da alkohol deblja, na taj je način stavljeno pod znak pitanja. Ovaj zaključak mogao bi objasniti zašto Francuskinje i Talijanke ne naginju debljanju usprkos običaju da rutinski konzumiraju vino uz objed.

Nova studija, koja je obuhvatila žene u dobi od 39 godina i starije, imala je zadatak utvrditi njihove navike pijenja, a njihova težina praćena je dugih 13 godina. Očekivano, udebljale su se gotovo sve, ali s velikim oscilacijama u odnosu na vrstu pića koje konzumiraju. Četiri od deset  žena koje su se izjasnile kao trezvenjaci udebljale su se najviše. Žene koje su dobile najmanje kilograma bile su upravo one koje su svoju svakidašnjicu gotovo svakodnevno začinile čašom vina, tijekom ili poslije ručka. Stručnjaci iz bostonske bolnice Brigham and Woman's, koji su vodili studiju, upozoravaju da ovakvi rezultati ne vrijede za ostala alkoholna pića, poput žestokih pića ili pive.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije