Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati...

Čak i ako svaki dan čistite, ova su mjesta u kuhinji uvijek prljava, kažu stručnjaci

Pixabay
10.05.2022.
u 15:30

Većina u spremnik za vodu iz aparata za kavu samo dolijeva novu, bez razmišljanja o čišćenju posude u kojoj se tako mogu razviti plijesan i nastaniti svakakve bakterije...

Iako većina ljudi svaki dan barem prebriše neka mjesta u kuhinji, stručnjaci portala Good Housekeeping upozoravaju na bakterije koje se vole zadržati na nekim mjestima i kuhinjskim predmetima; pa evo čemu biste kod čišćenja trebali malo više posvetiti: 

Stavljate sol na mrlje ili one od vina čistite vodom? Kakve pogreške! I ovo radite krivo...

1/8

Spužve

Iako zaslužne za skidanje prljavštine i ostataka hrane sa suđa, spužve su i jedno od najboljih mjesta za bakterije. 

- Zato nakon svakih par korištenja spužve operite deterdžentom i toplom vodom, a zatim ih potopite u sredstvo za dezinfekciju. Iscijedite ih i ostavite da se dobro osuše. Ako pri ruci nemate sredstvo za dezinfekciju, jednako dobro rješenje je i namakanje u svježe prokuhanoj vodi - kaže stručnjak. 

Krpe i spužve treba redovito prati, može i u perilici suđa, ali na ciklusu s jako visokom temperaturom.

Spremnik za vodu iz aparata za kavu

Većina nas samo u njega dolijeva vodu bez razmišljanja o čišćenju posude u kojoj se tako mogu razviti plijesan i nastaniti svakakve bakterije, objašnjavaju stručnjaci.

Zato u posudu ulijte alkoholni ocat i ostavite da neko vrijeme djeluje kako bi se uklonio kamenac, a onda posudu operite u vrućoj vodi i osušite.

Sudoper

Sudoper je idealno stanište mnogih bakterija., a temeljito ga možete očistiti starom četkicom za zube i dezinfekcijskim sredstvom ili izbjeljivačem, s tim da posebnu pozornost treba posvetiti otvoru sifona kojeg treba dobro oribati i dezinficirati. 

Ručke hladnjaka i brojčanici štednjaka i pećnica

Mnogi ih zanemaruju iako ih svako malo dodirujemo. Idealno je redovito čistiti te površine toplom vodom i deterdžentom ili koristiti antibakterijski sprej.

Radne plohe

Način na koji ćete čistiti radnu ploču ovisi o materijalu od kojeg je napravljena, piše. 

Kad završite s rezanjem i pripremom hrane na njima, dobro ih je nasprejati antibakterijskim sprejom i obrisati čistom krpom  kako bi uklonili sve bakterije. I ne zaboravite redovito čistiti ispod i iza uređaja poput kuhala za vodu i tostera - kažu stručnjaci za The Sun

Daske za rezanje

Često se na površinama drvenih daski, unatoč pranju i ribanju, zadrže bakterije. 

- Očistite dasku vrućom vodom sa sapunom, a zatim ju prelijte svježe prokuhanom vodom kako biste dasku sterilizirali. Antibakterijski sprej pomoći će da ostane bez bakterija, ali nije zamjena za temeljito pranje - objašnjavaju stručnjaci.

Pasta za zube može se koristiti za čišćenje tenisica, pegle…

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije