Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijeme računala

Čak 56 posto Hrvata nije pročitalo knjigu zadnja tri mjeseca

mozaika knjiga
08.07.2010.
u 14:45

Očekivano, najviše čitaju visokoobrazovani, a čitanje ovisi, čini se, i o prihodu kućanstva.

U doba računala, kućnih kina, računalnih igara i drugih sličnih mogućnosti zabave, mnogi su zaboravili na nekad vrlo popularnu zabavu, čitanje knjiga. Čitamo li uopće u moderno doba? Prema istraživanju koje je proveo GfK Hrvatska za Udruge za zaštitu prava nakladnika u posljednja tri mjeseca čak 56 posto ispitanika nije pročitalo niti jednu knjigu. No, s druge strane, 44 posto je pročitalo barem jednu.

Među čitateljima je više žena, njih 53 posto, nego muškaraca, kojih je 34 posto. Najviše se čita u Istri i Primorju gdje je knjigu pročitalo 56 posto, nakon čega slijedi Dalmacija sa 49 posto te Zagreb sa 47 posto. Što se tiče godina, najviše je čitatelja u dobi od 35 do 44 godine, a najmanje oni stariji od 65 godina.
Oni koji su čitali knjige, pročitali su u prosjeku u posljednja tri mjeseca 4,8 knjiga.

Očekivano, najviše čitaju visokoobrazovani, a čitanje ovisi, čini se, i o prihodu kućanstva, pa oni s najnižim primanjima najmanje čitaju, te je njih tek 27 posto među ispitanicima.



Ključne riječi

Komentara 11

FE
Felicijen
16:40 08.07.2010.

Nažalost mislim da je i veći postotak onih koji u životu nisu ništa pročitali, negledaju ništa i ne slušaju ništa. Prolaze kao koferi kroz život, sretni i zatupljeni. Use nase i podase, reklo se nekad...

OR
ordinaryhandsome
22:31 08.07.2010.

Make that 57%... Nisam pročitao ni ja, a nitko me nije pitao \"o tome\" hahahaha :DDDDDDDD

Avatar Hemp
Hemp
15:02 08.07.2010.

i sto sad, budale ni 99% britanaca nije procitalo knjigu u zadnje tri ggodine a kamo li tri mjeseca, moja cer je grade 8 to bi bilo kao u nas sedmi razred, ona je procitala dosta knjiga zato jel volioli citati misterije, ubistva i sl a po skolskom programu nije bila obavezna procitai NI JEDNU knjigu,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije