Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIMNA ZAVJESA

Čak 15% crvenih krvnih zrnaca ne prenosi kisik kroz tijelo pušača

\'cigarete\'
30.05.2011.
u 06:00

Duhanski dim sadrži oko 4000 različitih kemijskih tvari, mnogi od njih štetni su za zdravlje. Kemijski produkti pušenja uništavaju prirodnu barijeru respiratornih putova

Uoči Svjetskog dana nepušenja, pušači bi još jednom mogli promisliti o otrovu koji svjesno udišu te kolikom se riziku za vlastito zdravlje pritom izlažu. Duhanski dim u sebi sadrži oko 4000 različitih kemijskih tvari od kojih je za mnoge dokazana štetnost za ljudsko zdravlje, a s nikotinom je povezana i ovisnost. Skupina respiracijskih iritansa, koju čini oko 3000 kemijskih sastojaka, uništava cilijarni aparat – uz dlačice nosa, jednu od obrambenih barijera gornjih respiratornih putova. Čovjek ventilira oko 10.000 litara zraka na dan, a zajedno s njim udahne brojne čestice prašine, pelud i razna atmosferska onečišćenja. Svi ti mehanizmi, udruženi, uzrokuju upalne procese u plućima koji zahvaćaju ne samo dišne cijevi nego i krvne žile u plućima, posebno arterije.

– Velik broj kisikovih radikala koji se oslobađa iz dima cigarete izravno utječe na oštećenje plućne funkcije. Ugljikov monoksid (CO) nastaje izgaranjem organskog materijala, a veže se 200 puta više za mjesto na crvenim krvnim zrncima nego kisik. Kod pušača CO blokira 15% crvenih krvnih zrnaca te ne prenose kisik – objašnjava mr. sci. Alma Rožman, dr. med. spec. pneumoftiziologije iz Poliklinike za bolesti dišnog sustava u Zagrebu. Katran sadrži oko 40 kancerogenih tvari koje same po sebi oštećuju sluznicu dišnih putova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije