Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNO

Brzo i lako: Očistite tepih u 5 minuta bez ribanja!

Shutterstock
07.10.2022.
u 07:00

Čišćenje tepiha obično je težak i naporan posao, ali ovi jednostavni savjeti olakšat će posao!

Tepih se može vrlo brzo zaprljati od prosipanja po njemu, cipela, ali i kućnih ljubimaca. Ponekad lagano čišćenje ne dovrši posao do kraja i nije dovoljno, pa je potrebno dubinsko čišćenje. Express zato ima nekoliko savjeta i trikova koji vam mogu olakšati posao i zadržati tepih čistim dulje.

Uvijek je preporučljivo otresti ili usisati tepih kako biste uklonili što više prašine i krhotina prije čišćenja. Ovisno o tkanini od koje je tepih napravljen, postoji nekoliko načina na koje se može očistiti. 

Stavljate sol na mrlje ili one od vina čistite vodom? Kakve pogreške! I ovo radite krivo...

1/8

Vuneni tepisi

Pomiješajte kantu hladne vode s čepom nježnog deterdženta za pranje rublja. Navlažite bijelu krpu od mikrovlakana i nježno utapkajte u smjeru materijala. Obratite posebnu pozornost na jako zaprljana područja i po potrebi ponovno navlažite krpu, ali pazite da tepih ne bude potpuno mokar, kako bi zadržao osjećaj pliša i punine. Zatim ponovno napunite kantu svježom vodom i i ponovite prethodni korak novom bijelom krpom. Nakon što završite, upotrijebite suhu bijelu krpu od mikrovlakana ili obični ručnik u boji, i obrišite tepih kako biste uklonili vlagu. Ostavite ga sa strane da se potpuno osuši, prije nego što ga vratite na mjesto. Ovaj postupak može se primijeniti i za čišćenje pamučnih tepiha. 

Čupavi i pahuljasti tepisi

Pospite suhi šampon za pranje kose na tepih i krpom ga utrljajte u vlakna. Ostavite šampon da odstoji nekoliko sati, a zatim temeljito usisajte. No, ako je visina čupavih tepiha više od 5 centimetara, umjesto toga ga radije istresite. Ovaj postupak može se primijeniti i za čišćenje tepiha od jute. 

Tepisi od ovčje kože

Napunite kadu hladnom vodom (izbjegavajte toplu jer bi ih mogla oštetiti) i umiješajte deterdžent za pranje ovčje kože. Obični deterdžent za vunu nije prikladan za tepihe od ovčje vune. Nakon toga tepih stavite u kadu i namačite ga unutra oko pet do deset minuta kako biste uklonili svu prljavštinu. Zatim iscijedite tepih i isperite onoliko puta koliko je potrebno da biste uklonili sav deterdžent, i dok voda ne postane bistra. Obrišite tepih suhim ručnicima kako biste uklonili što više vode, a zatim ga zarolajte kako biste bili sigurni da u njemu nema više vode. Položite tepih na veliki, suhi ručnik i pustite da se osuši na zraku. Mora se sušiti na hladnom i suhom mjestu, bez izravne sunčeve svjetlosti i topline, jer bi to inače moglo uzrokovati skupljanje kože. Kada je napola suh, upotrijebite četku za ovčju kožu kako biste napravili vunu pahuljastom i mekanom, a zatim to ponovite kada se tepih potpuno osuši. 

Što ako imate samo mrlju ili dvije? 

Ako ste po tepihu prolili crno vino ili bilo koju sličnu tekućinu, ono što trebate napraviti je čistom bijelom krpom odmah upiti vino. Kada završite, pomiješajte sodu bikarbonu i vodu u omjeru 3:1, i utapkajte otopinu na mrlju, bez trljanja. Nakon što se osuši, usisajte. Mrlje od čaja i kave riješite tako što ćete prvo obrisati područje čistim, suhim ručnikom, a zatim pomiješati ocat i vodu u omjeru 1:1 i utapkati na tepih dok mrlja ne nestane. Mrlje od kućnih ljubimaca obrišite mješavinom bijelog octa, sode bikarbone i vode. 

Omekšivačem se savršeno peru prozori: Isprobali smo ovaj viralni hit!  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije