Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjajni trikovi

Brzo i jednostavno: Evo kako ćete očistiti tepih i riješit se neugodnih mirisa

Pixabay
01.02.2022.
u 07:00

Potrebna su vam samo dva proizvoda koja sigurno imate kod kuće

Tepih se puno uništava od cipela, prosipanja i kućnih ljubimaca. Često usisavanje i povremena dublja čišćenja mogu produžiti vijek trajanja bilo kojeg tepiha. The Spruce zato donosi osnovne korake za čišćenje tepiha i nekoliko savjeta i trikova koji vam mogu olakšati posao i zadržati tepih čistim dulje.

Bez obzira kakav tepih  imate, usisavanje barem jednom tjedno je obavezno - češće ako imate kućne ljubimce ili djecu. Prolivene i mrlje treba tretirati što je prije moguće. Razmislite o dubljem čišćenju barem dva puta godišnje.

Dopuštanje prašine i čestica zemlje da ostanu na vlaknima tepiha je ono što uzrokuje da izgledaju prljavo i zadržavaju mirise, a na kraju istroši podlogu tepiha. Često korištenje usisavača najbolji je način čišćenja tepiha. 

Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti `čuda`:

1/5

Očistite alkoholnim octom
Svaki postupak čišćenja uvijek započnite usisavanjem tepiha kako biste uklonili zemlju, prašinu, prljavštinu i krhotine. Ako preskočite ovaj korak, možda ga samo zabijate dublje u vlakna. 

U boci s raspršivačem pomiješajte jedan dio destiliranog alkoholnog octa i tri dijela hladne vode. Radeći na malom području, poprskajte otopinu octa na tepih dok ne postane jako vlažan.

Ostavite otopinu da ostane na tepihu pet minuta da počne razbijati prljavštinu. Upotrijebite krpu od mikrovlakana za brisanje. Pripremite kantu čiste vode za ispiranje krpe od mikrovlakana.  Otvorite vrata i prozore kako biste povećali protok zraka u prostoriji ili dodajte ventilatore za ubrzanje sušenja. Nemojte dopustiti promet na tepihu dok se potpuno ne osuši.

Soda bikarbona i sol
U maloj posudi pomiješajte mješavinu sode bikarbone i soli u jednakom omjeru pa napunite bocu s raspršivačem hladnom vodom. Pospite tepih mješavinom sode bikarbone i soli, a nakon prskanja, pošpricajte područje s običnom vodom. Tepih bi trebao biti jako vlažan, ali ne mokar. Upotrijebite četku za ribanje da dublje unesete sodu bikarbonu u vlakna tepiha. 

Nakon ribanja, starim ručnicima ili krpama obrišite tlo. Dobro je ostaviti malo sode bikarbone u vlaknima. Pustite da se tepih potpuno osuši na zraku. Upotrijebite usisavač kako biste uklonili preostalu sodu bikarbonu koja je ostala u vlaknima. Tepih bi trebao mirisati svježije i izgledati svjetlije.

Pogledajte za što sve možete koristiti tvrdi sapun u kućanstvu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije