Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovorno pijenje

Britanci će alkohol posluživati u manjim čašama

pubovi
Reuters
04.01.2011.
u 15:50

Pivo bi se trebalo služiti u kriglama od po dvije trećine pinte, a vino u čašama do 75 ml

Pubovi i klubovi u Velikoj Britaniji uskoro će posluživati pivo i vino u manjim čašama, slijedeći vladina nastojanja za smanjenje opijanja. Britanski ministri, naime, žele "preurediti" mjere u kojima se toče ta najčešća pića, piše Daily Mail, pa tako neki zagovaraju "schooner", kriglu u kakvoj se pivo služi u Australiji, a kojoj je mjera ekvivalent dvjema trećinama pinte odnosno 400 ml.

Mjere za pića koja se poslužuju određene su pa se tako može poslužiti  po pola pinte, tričetvrt ili  jedna pinta piva. Vino se služi u čašama od 250 i 125 ml, a šeri ili porto u čašama od 175 i 125 ml, no britanska vlada odlučila je raskrstiti s tradicionalnim sustavom i promicati odgovorno pijenje.

Nova je mjera za vino 75 ml, a za šeri i porto 70 i 50 ml. U vrijeme štednje, plus je što bi prijedlozi trebali srezati cijene runde pića, jednako kao i količine alkohola u rundi. Pravila se primjenjuju i na Britancima omiljenu jabukovaču, a predstavljaju jedan od najradikalnijih koraka od uvođenja pinte posebnim aktom u parlamentu još davne 1698. godine.

Ključne riječi

Komentara 2

1O
1st-opinion
17:32 04.01.2011.

Ovo je notorna glupost, sto ujedno dokazuje da nisu samo HDZ minstri operirani od pameti i razuma. Britanci neznaju otici i popiti par pica i njima to nije dozivljaj, oni uzivaju otici nazderati se kao svinje, nakon toga izazivati i ciniti nerede na javnom mijestu. Britanci uglavnom nezanju piti kao ljudi niti imaju kulturu pijenja, mnogi ce se cijeli tijedan cuvati od kapi alkohola da se za vikend mogu opijati do besvijesti. Obzirom na pravne stecevine EU policija vise nemoze dirati u ego nekim pendrekom ili palicom, ali zakonom se moze odrediti i financijski dirnuti vrlo efektivno. Eto naprimjer ovako: Policija te uhvati na javnom mijestu u alkoholiziranom stanju kada vise nisi u stanju normalno se ponasati recimi sa dvostruko vise alkohola nego li je ogranicenje za vozace, pospremi te u kombi u policijsku stanicu na treznjenje i kazna u visini tijedne place. Ako si pored toga izazivao nerede ili se nedolicno ponasao onda ti je kazna mijesecna placa. Ako si se pak tukao ili se nasilno alkoholiziran ponaso u stanu sa obitelji, onda je kazna tromijesecna placa. Ako si pak nezposlen onda ta vremena provesti u besplatnom radu u kamenolomu gdije se rad obavlja iskljucivo manuelno uz pomoc macole, krampa i lopate, a prijenos kamena je samo rucno. Isto se treba odnositi in a drogirane. Ali svaki recidiv duplira prethodne kumulativne kazne. A voznja u policijskom kombiju se takvima naplacije u visni cijene prijevoza u luxuznoj limuzini sa vozacem i body gardom, u slucaju da se sporiga ili pisa u kombiju ili u celiji za treznjenja, onda to sam rucno bez rukavica mora ocistiti i dezinficirati. Efekti; prvo vrijeme poporavio bi se drzavni proracun i to znacajno, smanjio bi se kriminal na ulici, smanjio bi se broj tuca i ozlijeda od tuca, smanjili bi se i neredi na ulicama, smanjio bio se i broj smrtnih slucajeva izazvanih alkoholom. I to bi gtrebala biti pravna stecevina EU. Sada ce graknuti vecina komentatora i udijeliti sto minusa, ali moram reci da ja skoro svaki dan popijem, a da sam u vise od pola decenije zivota jedan jedini puta bio pijan, dakle mora se znati mijera i ne ogranicavati necije pravo da popije.

VO
Vorosmart
19:24 04.01.2011.

Evo ti + od mene. Stadiji opijenosti \'\'po Noi\'\':Kada popijemo malo vina veseli smo kao jarci,kada popijemo više postajemo hrabri kao lavovi a kada popijemo previše postajemo poput majmuna i svinja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije