Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Bolji su od svojih kolega s američkog MIT-a i Stanforda

Favoriti u ovakvim natjecanjima su studenti iz zemalja Dalekog istoka, Rusije, istočne Europe
28. svibnja 2015. u 14:27 2 komentara 468 prikaza
27.05.2015., Zagreb - U Zagrebacku zracnu luku iz SAD-a je stigao natjecateljski tim 15. gimnazije. Na informatickom natjecanju u Americi osvojili su dva prva i jedno cetvrto mjesto.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Ivan Katanić, Stjepan Glavina i Gustav Matula trenutačno su trojica medijski najtraženijih studenata.

U središte zanimanja javnosti dospjeli su zbog izvanrednog rezultata postignutog u finalu Svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja u programiranju i činjenice da su iza sebe ostavili ekipe razvikanog Massachusetts Institute of Technology (MIT) na 10. i Stanforda na 71. mjestu. Sva trojica studenti su zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a između 128 sveučilišnih ekipa na natjecanju koje je prije nekoliko dana održano u Marrakechu u Maroku osvojili su sedmo mjesto i srebrenu medalju.

Presudne sitnice

– Nismo bili sigurni da ćemo osvojiti medalju. Nekada su presudne sitnice i svakome se može dogoditi da bude iznad ili ispod očekivanja – objašnjava nam kapetan tima Ivan Katanić, student četvrte godine. Kaže da je na natjecanja išao od srednje škole.

– Pripreme i natjecanje sam stavio u prvi plan i bilo mi je zanimljivo šest mjeseci baviti se time – kaže Ivan. – Mjesecima smo dolazili na FER oko 11 i kući odlazili u 10 uvečer, ali bilo je zabavno. Time se bavimo, to nam je kao hobi – dodaje njegov kolega Stjepan Glavina koji je također na četvrtoj godini računarstva. Priznaje da su očekivali dobar rezultat, možda čak i malo bolji od postignutog.

– Ukupno, jako smo zadovoljni – ističe.

Za Ivana Katanića i Stjepana Glavinu natjecanje je gotovo jer su sudjelovali dva puta, koliko propozicije dopuštaju.

– Sad je vrijeme za ozbiljne stvari, ali i mlađe natjecatelje – uz smiješak kaže Katanić. Ipak, treći član ovogodišnje ekipe Gustav Matula, iako se prvi put natjecao, iduće će godine, najvjerojatnije, biti kapetan novog tima. Nije mlađi od ostale dvojice ovogodišnjih natjecatelja i također je na četvrtoj godini studija računarstva.

Golem uspjeh

– Novi tim tek treba formirati, tako da još u ništa nisam siguran. Glavina i Katanić su toliko istrenirani i bit će teško naći takvu razinu kvalitete – komentira Matula. Što će raditi nakon fakulteta još ne znaju, planova imaju mnogo i nadaju se dobrom poslu zahvaljujući i natjecanju na koje, u potrazi za vrhunskim programerima, dođu i predstavnici jakih svjetskih tvrtki. ACM ICPC je natjecanje iz rješavanja problema računalom. Finalisti su dobili 13 zadataka iz raznih područja računarstva, imali su jedno računalo i pet sati da kao tim riješe što više zadataka. Riješili su deset od 13 zadataka, što ih je svrstalo na sedmo mjesto. Mentori našim finalistima bili su docent na FER-u Ante Đerek i Goran Žužić, koji je prošle godine bio član tima na natjecanju.

– Ovaj rezultat je golem, golem uspjeh – komentira Đerek, a na pitanje što im znači činjenica da su bolji od MIT-a i Stanforda, kaže:

– To jako dobro zvuči, ali to smo i očekivali. Favoriti u ovakvim natjecanjima su sveučilišta Dalekog istoka, Rusija, srednje i istočne Europe. Mi smo natjecanju posvetili puno vremena, a Amerikanci vrijeme posvete nečemu drugom. Među američkim studentima popularnije je pokrenuti startup, novi biznis, nego natjecati se – kaže Đerek koji je doktorirao na Stanfordu i šest godina radio u Googleu u Kaliforniji.

>>One su uspješne studentice i ruše sve predrasude prema Romima

 

Dvije zlatne medalje i jedno četvrto mjesto na uglednom natjecanju u SAD-u

Tri tima zagrebačke XV. gimnazije jučer su kući stigla s dvije zlatne medalje i jednim četvrtim mjestom s međunarodnog informatičkog natjecanja učenika srednjih škola “All-Star ACSL 2015”, koje se 23. svibnja održalo na Floridi.

Natjecanje je, a ovo mu je bila 37. godina zaredom, okupilo najbolje učenike iz više od 200 srednjih škola iz SAD-a, Kanade, Europe, Afrike i Azije, a juniorski tim XV. gimnazije osvojio je 79 od 80 bodova.

– Na teoretskom dijelu, gdje se vrednovao pojedinačan nastup svakog člana, izgubili su samo jedan bod. Međutim, Vilim Lendvaj, Petar Nizić-Nikolac, Ivan Stjepanović, Matko Petrović i Josip Klepec postigli su savršen rezultat na programskom dijelu – kažu u XV. gimnaziji, čime su juniori osvojili prvo mjesto.

Najbolji je bio i seniorski tim, sačinjen od Tonka Sabolčeca, Kristijana Štefanca, Luke Barišića, Kristijana Rupića i Domagoja Bradača, osvojivši 115 od 120 mogućih bodova. Intermediate tim, Adrian Beker, Robert Benić, Martin Rosenzweig, Petar Orlić i Nikola Herceg, nakon programskog dijela imao je savršen učinak, ali nakon teoretskog dijela završio je na četvrtom mjestu sa 110 od 120 bodova.XV. gimnazija Zagreb dosad je 14 puta sudjelovala na ovom uglednom natjecanju, a zahvaljujući vrhunskim rezultatima svojih učenika, spada među tri najuspješnije škole “All-Star ACSL-a”.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • Avatar ingenieurhr
    ingenieurhr:

    Svaka čast mladići, vi ste primjer ne samo današnjoj mladeži, nego i starijima od vas. To je put uspjeha, iskreno se radujem što ste odabrali taj put.

  • liliZG:

    Majstori, čestitka!!!!!