Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vene

Boli vas u potkoljenici, odmah posjetite liječnika!

kosti, kost, rendgen, doktor (1)
Thinkstock
30.04.2013.
u 12:00

Oko 45% stanovništva Srednje Europe ima izražene probleme s venama. I u našoj je populaciji problem sličan. Žene su ugroženije od muškaraca.

Oko 45% stanovništva Srednje Europe ima izražene probleme s venama. I u našoj je populaciji problem sličan. Žene su ugroženije od muškaraca.

Genetsko nasljeđe

Proširene vene nisu samo estetski problem već i ozbiljna prepreka zdravlju nogu te kardiovaskularni problem. Tanke plavkaste linije koje se pojavljuju pod kožom, a do izražaja dolaze upravo u vrijeme kada se koža priprema za sezonu laganije odjeće i kada je posve svijetla prvi su znak da je došlo do promjene – ne nužno i bolesti – venskog sustava.

Ako se blijede i kratke linije nastave širiti i prerastu u grupe koje poput vijugavih crta čine područja široka nekoliko centimetara sve ukazuje da je vrijeme za posjet liječniku specijalistu. Tim više ako tu pojavu prati osjet teških nogu, bol u nogama, posebno u potkoljenicama te osjet žarenja i pečenja. Vrlo često pojavu izraženih vena prate otekline, a simptome potencira izlaganje nogu toplini, suncu te naprezanju, dugom sjedenju ili stajanju, napornom vježbanju...

Vene, žile koje krv s otpadnim proizvodima vraćaju prema srcu čine znatno teži posao doli arterija zbog čega se, drži struka, često javljaju problemi.

Najjednostavnija je podjela proširenih vena na duboke i površinske vene, s obzirom na to da su prve smještene u dubljim slojevima mišićja i kože, dok se one površinske – vidljive golim okom – nalaze plitko ispod kože, u masnom tkivu. Kako to tkivo nije čvrste građe, vrlo često plitke vene pod naporom i opterećenjem dodatno mijenjaju oblik i intenzivnije se vide, a sve to zbog oštećenja venskih zalistaka.

U trudnoći dodatni napor

Razloga zbog kojih se javljaju problemi s venama jako je puno, no genetska predispozicija vrlo je česta kada je riječ o slabim venskim zaliscima. Pribroje li se tome i problemi sa skoliozom i ravnim stopalima, velika je vjerojatnost da će se i prije tridesetih pojaviti prvi simptomi.

Trudnoća je vrijeme u kojem najviše žena primijeti promjene na venama, a razlog je za to utjecaj hormona estrogena i progesterona na opće tjelesno stanje. Povećava se težina pa pate stopala i cijela muskulatura. Razlog zbog kojeg vene popuštaju u takvim situacijama jest tlak koji se javlja u njima i koji slabi stijenke pa ne mogu zaustaviti zaostajanje krvi. Ona se vraća u venu koja se zbog toga širi, mijenja oblik pa i puca.

To je povod pojavljivanju dubokih vena te stvaranju ugrušaka.

>>Britanci strahuju: Čak 30.000 možda ih boluje od kravljeg ludila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije