Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prirodan štit

Bobičasto voće jedite svaki dan, mozak će vam biti zahvalan

kupine, bobičasto voće (1)
Marijan Susenj/PIXSELL
30.04.2013.
u 11:00

I prijašnja istraživanja pokazala su da bobičasto voće može usporiti propadanje kognitivnih sposobnosti kod starijih ljudi

Pravo je vrijeme da se u prehranu uključi mnogo svježeg voća i povrća koje nam je podarilo proljeće. Iako već i ptice na grani pjevaju da su bobice, pogotovo one crvene i ljubičaste boje izuzetno zdrave zbog mnogo antioksidansa, najnovije je istraživanje pokazalo da bobičasto voće igra glavnu ulogu u uklanjanju toksičnih bjelančevina iz mozga.

Mozak se nakon dvomjesečne konzumacije bobica bolje štiti od radijacije koja ubrzava starenje, pokazalo je istraživanje na štakorima. Istodobno je unos ovog izuzetno zdravog voća, bogatog fitonutrijentima, povezan s pojačanom autofagijom, procesom u kojem mozak sam počinje s uklanjanjem nagomilanih toksičnih proteina.

Inače, nakupljanje toksičnih bjelančevina odgovorno je za Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest, pa sada preostaje da se istraživanje primjeni na ljudima s ciljem utvrđivanja ima li bobičasto voće i na njih jednak utjecaj, stoji na Huffingtonpost.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije