Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šokiranje organizma

Blagdanski stol "težak" je čak 6000 kalorija!

puretina
Arhiva
23.12.2010.
u 12:00

Zamijenite šećer u kolačima medom ili sirupom od agave – zdravije je, a sadrži dvaput manje kalorija

Blagdanski je stol najveći izazov za liniju. I sva istraživanja pokazuju da tijekom božićnih blagdana toliko neumjereno jedemo i pijemo da u novu godinu zakoračimo od tri do pet kilograma teži pa očajavamo pred ormarom u kojem nam je sve pretijesno.

Kalorije i popijemo

Jednostavna računica pokazuje da samo za dva dana – tijekom Badnjaka i Božića – unesemo oko 6000 kalorija (i to ako pazimo što jedemo), a kako se tih dana većina veoma malo kreće, sav nepotrošen višak pretvara se u salo. Mnogi također nisu svjesni da se mnogo kalorija i popije.

– Pretjeran unos alkohola ostavlja nemile posljedice na organizam, primjerice dehidraciju. Alkohol također obiluje kalorijama te smanjuje kontrolu nad uzimanjem hrane pa što ga se više popije, to se više i pojede – upozorava nutricionistica Darija Vranešić Bender te dodaje još korisnih savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete blagdanske kalorijske bombe.

Mudri trikovi

– Pri pečenju kolača umjesto kalorična šećera upotrijebite prirodna sladila poput meda ili agavina sirupa. Med je izvrsna zamjena šećeru jer za istu količinu šećera potrebno je upola manje meda koji obiluje slatkom fruktozom. Za kolače je dobar trik i češće dodavanje voća koje će ih zasladiti, smanjiti im kalorijsku vrijednost, ali i obogatiti korisnim nutrijentima – ističe dr. Vranešić Bender.

U smanjivanju kalorija pomoći će i uporaba začina, primjerice cimeta i đumbira te izbacivanje soli koja, jede li se u prevelikim količinama, potiče dehidraciju te oštećuje krvne žile.

Dakako, za blagdana je teško odoljeti svim specijalitetima koji se mnogima nađu na stolu jednom u godini, ali najvažnije je pokušati biti umjeren. 
Pojedite krišku torte, nagradite nepce puricom i mlincima, pojedite žlicu francuske salate, ali poslije toga prošećite, uživajte u sanjkanju, grudanju...

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
12:54 23.12.2010.

Ja mislila da oni pisu o kunama, a oni o kalorijama... Pustite nas na miru...SRETAN onaj koji si moze priustiti SVE te DIVNE kalorije.

FE
Felicijen
15:37 23.12.2010.

Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema jelu....

OB
-obrisani-
16:47 23.12.2010.

Pa tko moze taj konzumira i tokom cijele godine.... Pogledajmo samo naseg ministra financija Suker,sta mislite koliko on kalorija uzme k sebi i bez bozica.... Radujem se bozicu ne zbog jela ,nego je stimung sasvim drugaciji,onako praznicki... Redem normalno za za blagdane ,nije Bozic samo u hrani i poklonima...Ja sam se zazelila sarme moje mame i krvavica ( svjezih ) nakon kolinja koje je moj pok.tat znao super napraviti.... Toliko sam se zazelila da sanjam o njima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije