Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistički biseri

Bili smo u Drvengradu Emira Kusturice. Evo što smo vidjeli...

Drvengrad
Linda Draškić
04.11.2017.
u 09:02

Na ulazu u grad su vrata, a s lijeve strane recepcija gdje biste se trebali javiti ako želite prenoćiti u ovom posebnom mjestu koje je dobilo status hotela-grada sa četiri zvjezdice.

U Zlatiborskom okrugu, između planine Tare i Zlatibora u Zapadnoj Srbiji, posjetili smo etno-selo filmskog redatelja Emira Kusturice, Drvengrad.

Iako je etno-selo, za potrebe snimanja filma Život je čudo, sagrađen je kao grad i ima sve što bi jedan grad trebao imati. 

Na ulazu u grad su vrata, a s lijeve strane recepcija gdje biste se trebali javiti ako želite prenoćiti u ovom posebnom mjestu koje je dobilo status hotela-grada sa četiri zvjezdice. Od ulaza vodi drvena staza na glavni gradski trg i pravoslavnu crkvu posvećenu sv. Savi. Sve je u ovom gradu izgrađeno od prirodnih materijala, drva i kamena uz tek malu "pomoć" modernih materijala. Grad ima sve što je potrebno da u njemu bezbrižno boravite danima bez potrebe za izlaskom.

Grad ima restoran, pravoslavnu crkvu na glavnoj ulici, teniski teren, dječji vrtić, ali i zatvor. Restoran nudi domaću hranu i slastice, kino "Underground" nazvano po Kustiričnom jednom od najpoznatijih filmova, a dodatno se gosti  mogu opustiti i u spa oazi s velikim bazenom. Govore nam kako je glumac i dobar prijatelj Emira Kusturice Johhny Depp ovdje čest gost, a njemu u čast oslikan je s njegovim likom i jedan zid na drvenoj kući pored Kusturičine. 

Koliko je ovo mjesto posebno i vrijedno obilaska pokazalo se i za vrijeme našeg boravka kada su ulicama koje je Kusturica nazvao po poznatim osobama poput Che Guevare, Ive Andrića, Novaka Đokovića, Diega Maradone i sl, brojni gosti iz azijskih zemalja. Drvengrad ima 150 smještajnih kapaciteta te je potrebno unaprijed rezervirati smještaj.  

Drvengrad
1/18

Nije Drvengrad jedini "biser" u ovom dijelu koji je nezaobilazna točka mnogih turista. S upozorenjem da ne očekujemo puno ako smo bili u Postojnskoj jami, pred "Stopića pećinom", pjesmom nas je dočekao domaćin. Veličinom znatno manja i gotovo neusporediva s Postojnskom jamom, Stopića pećina ipak oduzima dah i svakako je vrijedi obići. 

Dugаčkа je 1 691,5 m, pokrivа površinu od 7 911,5 m2, a krasi je impresivni ulаz s desne strаne rijeke Prištаvice. Ulаz se nаlаzi nа 711,18 m nаdmorske visine, širok je 35 m i visok 18 m.

Dobilа je ime po zаseoku Stopići, koji pripаdа selu Rožаnstvu. U špilji se nalazi vodopad Izvor života i niz kada koje se napune vodom i prelijevaju kada rijeka nabuja. Upravo te kade su zаštitni znаk ove špilje, a svojim izgledom, uz posebno osvjetljenje, oduzimaju dah. Neke su duboke i do sedam metara. 

Kada se voda prelijeva preko kada i nastaje vodopad visine 9,44 metra nazvan Izvor života. U ovo doba godine niski je vodostaj te su kade bile suhe, ali i ovakve imaju posebnu čar koja nas nije ostavila ravnodušnima. 

Drvengrad
1/17

U idućem nastavku: Zlatibor i vožnja brodom po kanjonu rijeke Drine

 

Komentara 190

NV
NV
09:34 04.11.2017.

Ja sam išao i mogu reći da je prekrasno.

Avatar mali_Radojica- hibridni ratnik
mali_Radojica- hibridni ratnik
10:42 04.11.2017.

Oh, ne, počeli Hrvati da tumaraju Srbijom. Za mlade je to čista egzotika, a ako ima neko stariji to je onda resentiment. Nemam ništa protiv, mogao bi da navrati i pokoji ostrašćeni komentator VL, možda bi razbio predrasude. :) Samoo se nadam da neće prevršiti meru kao suludi Slovenci oko Nove godine kada se napiju pa se valjaju po ulici. :)

EV
evoomee
11:21 04.11.2017.

Odoh na Jutarnji ovo su srbijanske novine i srbijanci na komentarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije