Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brodski pustolov

'Biciklom sam obišao pet kontinenata'

Goran Kovacic/PIXSELL
01.08.2018.
u 22:28

Sad je na redu najsjevernija točka Europe, a onda idem i na Himalaju

Ljudi me gledaju bijelo, pitaju tko sam i odakle sam. Odgovorim im da dolazim iz Slavonskoga Broda, iz Hrvatske, a oni se smiju i kažu: “Ma daj, nemoj zafrkavati” – govori Antun Brekalo, sportski rekreativac i pustolov u šezdesetim godinama koji biciklom obilazi svijet.

Adrenalinski cikloturizam zavolio je nedugo nakon što je 1992. počeo konobariti na velikim prekooceanskim turističkim brodovima. Kada bi se brod usidrio na nekoj udaljenoj destinaciji, Ante je slobodno vrijeme uglavnom koristio za trčanje i šetnju. Ugledavši na jednom od brodova bicikl, pomislio je kako bi na dva kotača mogao brže i lakše obići puno veći prostor. I tako je počelo.

– Cijeli sam život želio putovati. Brodovima sam prošao pola svijeta, ali na biciklu možete najviše vidjeti i obići. U mladosti sam vozio motor, skijao, trčao maratone, ali biciklizam je nešto posebno. Ploviti biciklom po novim i nepoznatim područjima predivan je osjećaj.

Ponekad se vozim danima, mjesecima, uz minimalno spavanje, o umoru uopće ne razmišljam. Samo morate biti na oprezu i paziti da ne zalutate – upozorava Antun.

U posljednjih dvadesetak godina bicikl ga je odveo na pet kontinenata. Nauživao se po Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi, Japanu, Rusiji, Australiji, obišao neke od najmondenijih turističkih destinacija kao što su Havaji, Karibi, Bermuda... Australija mu se uvijek činila nekako otuđenom, a ipak je neočekivano sreo jednog rođaka kojeg nije vidio desetljećima.

U posebnom sjećanju ostale su mu metropole poput New Yorka, Rio de Janeira, Tokija, Ciudad de Mexica, Miamija.

Uspio se u New Yorku slikati i ispred slavnih Twinsa dok su još postojali, a u nekim ruralnim sredinama i s lokalnim domorodačkim plemenima. – Ako gledamo gradove, New York je djelo ljudskih ruku, zbilja hvalevrijedno.

Rio sa svojom Šećernom glavom nešto je specifično, imaju predivnu klimu, a Tokio i općenito Japan priča za sebe. Bio sam ondje prije dvadesetak godina, ali Japanci su već tada bili mnogo najnapredniji, posve drugi svijet – ističe Brođanin.

Na putovanjima je doživio bezbroj anegdota. U Mađarskoj je pao te slomio ključnu kost i četiri rebra, no posljedice bi možda bile i fatalne da na glavi nije imao kacigu. Na Baščaršiji ga je konobar počastio ćevapima kada je čuo da je u Sarajevo došao na dva kotača, a na Bermudima je slučajno nabasao na lokalni biciklistički maraton, priključio se i – pomeo konkurenciju.

Lani se umirovio, što mu je ostavilo još više slobodnog vremena za uživanje, a bicikl mu je osnovno prijevozno sredstvo. Njime je, primjerice, ovoga ljeta otputovao iz Slavonskog Broda na Krk.

Osim što je postigao zavidnu tjelesnu kondiciju i što je u 66. godini poletan kao mladić, zahvaljujući svom hobiju uspio je objediniti četiri strasti: avanturu, putovanja, ekologiju i biciklizam.

– U današnje ubrzano i stresno vrijeme svima bih preporučio ovu vrstu relaksacije. Jednostavno sjednite na bicikl i vozite se. Osjećat ćete se bolje, vjerujte – savjetuje Antun.

Iza njega su tisuće prijeđenih kilometara, ali putovanjima se još ne nazire kraj. Jedna od destinacija koju svakako namjerava posjetiti jest Nordkapp, najsjevernija točka Europe, a već dogodine planira izravno iz Slavonskog Broda biciklom krenuti na Himalaju te tako ispuniti svoju staru želju.

Za putovanje života dobro će se pripremiti. Kontaktirat će, kaže, i Stipu Božića, legendarnog hrvatskog alpinista i putopisca čije su mu knjige i dokumentarci služili kao inspiracija. Pitat će ga da mu prenese svoja iskustva i da savjete, a pozvat će ga, kaže, i da mu se pridruži.

– Ići ću biciklom koliko god se bude moglo i eventualno malo pješačiti, barem do 5000 metara visine. Sada sam slobodan za put oko svijeta. Himalaja me čeka – poručuje Antun Brekalo.

>> Rovinj: Ekipa Millera pobjedila je u drugom izdanju Rovinj polo beach cupa

1/21
Ključne riječi

Komentara 2

JK
jurica.kovač
22:45 01.08.2018.

A očigledno ima para da putuje toliko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije