Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječe i štite

Beta blokatori smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti

tableta
08.01.2013.
u 15:00

Najnovija studija ukazuje na značajnu vezu beta blokatora i početnih znakova demencije

Lijekovi protiv visokog krvnog tlaka mogu pomoći u zaštiti našeg mozga, pokazalo je najnovije istraživanje Pacific Health Research and Education instituta u Honolulu, piše Daily Mail.

Visok krvni tlak u srednjoj dobi može izazvati veći rizik od razvoja demencije, ali i bolesti srca i krvnih žila. Znanstvenici sugeriraju da beta blokatori štite od promjena u mozgu koji mogu biti znakovi Alzheimerove bolesti ili drugih oblika demencije.

U istraživanju u kojem su sudjelovali i žene i muškarci s problematičnim tlakom utvrđeno je da su oni koji su primali beta blokatore kao jedini lijek imali manje moždane abnormalnosti u odnsu na ostale ispitanike koji su uzimali i druge lijekove.

I u prijašnjim istraživanjima zaključeno je da beta blokatori smanjuju rizik od razvoja raka dojke kod žena koje su imale 71 posto niži rizik od smrti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije