Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prostata

Benigna hiperplazija više nije tabu tema

zdravlje,bolest,doktori,dijete,liječnik (1)
Thinkstock
03.06.2013.
u 09:39

Prostata se počinje mijenjati već u dvadesetim godinama, a problemi se javljaju u kasnim četrdesetima pa je to vrijeme za prvi pregled i to prije pojave neugodnih simptoma

Gotovo svaki drugi muškarac tijekom života susretne se s problemima koje donosi bolesna prostata.

Riječ je o muškoj spolnoj žlijezdi koja se nalazi ispod mjehura, a kroz nju prolazi početni dio mokraćne cijevi. Dijagnoza benigne hiperplazije (BPH), s kojom se susreću na urološkom pregledu, kod mnogih izaziva strah, no riječ je o skupu simptoma koji ne moraju, drže li se pod nadzorom, narušiti kvalitetu življenja.

Simptomi su benigne hiperplazije usporeno ili odgođeno mokrenje, slabi mlaz, podražaj za mokrenjem odmah nakon mokrenja, isprekidan mlaz, kapanje mokraće, potreba za mokrenjem tijekom noći, bol, tragovi krvi u mokraći, jak i iznenadan podražaj za mokrenjem ili nekontrolirano istjecanje mokraće. Benigna hiperplazija (BPH) nije nužno vezana za dob, no češća je u starijih muškaraca. Čak 95% muškaraca starijih od 80 godina ima navedene poteškoće. Problemi se javljaju već u kasnim četrdesetima kada čak 80% muškaraca primjećuje prve simptome. Riječ je o prekomjernom rastu dobroćudnih stanica prostate koje fiziološki počinje već u dvadesetim godinama života muškarca. Još uvijek nisu otkriveni uzroci rasta prostate, no njezine su promjene vezane za starenje i promjene u hormonalnoj slici muškarca.

 – Bez obzira na to ima li osoba urološke smetnje ili nema, svaki muškarac nakon pedesete treba posjetiti urologa. Prvi pregled sastoji se od digitorektalnog pregleda. Digitorektalnim pregledom gledamo veličinu prostate, njezinu konzistentnost, odnosno je li dovoljno elastična i glatka te oštro ograničena od okoline. Hipertrofija prostate jest uvećanje koje ne mora biti povezano sa smetnjama jer je poznato da i velike prostate ne moraju uzrokovati nikakve opstruktivne smetnje – objašnjava za Cybermed ugledni urolog prof. dr. sc. Ognjen Kraus.

 Osim starijih osoba, postoje i neke rizične skupine muškaraca koji bi trebali povesti brigu o zdravlju prostate. Zanimljivo je, pokazala su istraživanja, da se pušači rjeđe javljaju kao pacijenti s problemima BHP-a, baš kao i muškarci oboljeli od ciroze jetre. Ovakvi su rezultati zbunili liječnike, a jedina poveznica koja je pritom ustanovljena jest veća koncentracija ženskih hormona kod jetrenih bolesnika i pušača.

>>Trčanje i plivanje blagotvorni za prostatu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije