Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez

Beba od opasnog cvijeta dobila opekline: 'Ne znamo hoće li imati ožiljke'

Facebook/shutterstock
25.05.2020.
u 14:00

Iako je medvjeđi dlan inače ljekovita biljka, ona može biti iznimno opasna ako se dira golim rukama ili za vrijeme jakog sunca.

Claire Hardwick (29) iz Ujedinjenog Kraljevstva ostala je u šoku nakon što je morala sa svojom tromjesečnom kćerkom Lottie morala ići na hitnu pomoć jer je bila u doticaju s biljkom medvjeđi dlan, prenosi Daily Mail. Njezina starija kćer Lexi (8) stavila je biljku u njezina kolica i nakon samo 24 sata na Lottienom licu izbili su plikovi i crvenilo, koji su iznimno zabrinuli ovu majku.

Medvjeđi dlan je inače ljekovita biljka, ali ako se dira golim rukama može uzrokovati opekline i crvenilo. U samo 24 sata njezino lice bilo je puno plikova i prvo su mislili da se radi o opeklinama od sunca. Odjurili su u bolnicu, gdje su i proveli noć, a kasnije su prebačeni na poseban odjel za dječje opekline u drugoj bolnici, udaljenoj gotovo sto kilometara.

Sada ova majka petero djece, apelira na oditelje da pripaze na svoju djecu kada borave u prirodi. “Ova biljka izgleda lijepo, ali je vrlo opasna. Molim vas, ne dopustite svojoj djeci da je beru. Nisam znala da biljka to može napraviti dječjem licu, pogotovo tako lijepa biljka. Osjećala sam se grozno kada sam saznala od čega su opekline, a i Lexi je dovoljno stara da razumije da je pogriješila, jer je stavila cvijeće u kolica”, napisala je Claire na svom Facebook profilu.

This pretty little f***er is lethal!!! Please people dont let your kids pick it!!! We walked down the cycletrack on...

Objavljuje Claire HardwickPonedjeljak, 18. svibnja 2020.

Claire i njezin suprug Michael odveli su djecu u šetnju, kada je Lexi stavila ‘prekrasni bijeli cvjetić’ u kolica između Lottinih nogu. Lottie je biljku sigurno dotaknula i zatim se rukama dirala po licu. Navečer joj je lice postalo crveno, a iduće jutro pojavila su se i crvena zadebljanja na obrazima. Liječnici su prvo mislili da je riječ o opeklinama od sunca, ali nakon njihove priče, shvatili su o čemu je zapravo riječ.

Foto: Daniel Pavlić

Plikovi inače mogu ostaviti ozbiljne ožiljke na koži, a u ovom slučaju, liječnici nisu sigurni hoće li malena Lottie imati trajne posljedice od ove biljke. “Nadam se da neće imati ožiljke, ali liječnici još nisu sigurni. Njezina reakcija bila je velika jer je još mala pa ima nježnu kožu. Želim podići svijest jer nitko ne zna istinu o ovoj biljci”, ispričala je Claire.

Medvjeđi dlan ili medvjeđa šapa je tipična kontinentalna biljka. Raste tamo gdje ima vlage, a nalazimo je po livadama, uz šumske putove, rubove šuma. Sadrži puno korisnih tvari kao što su vitamin C, karotin, eterična ulja, škrob i šećer, ali prilikom sakupljanja valja biti vrlo oprezan, kako pišu Hrvatske šume. Ona je dio porodice Umbelliferae, jedne od najotrovnijih i najsmrtonosnijih vrsta, a njezin sok je fotosenzitivan, stoga se ne preporučuje diranje golim rukama niti branje za vrijeme jakog sunca.

Pogledajte kako održavati težinu nakon 50. godine:

Komentara 2

VX
vxxp
14:59 25.05.2020.

Citat ". Ona je dio porodice Umbelliferae, jedne od najotrovnijih i najsmrtonosnijih vrsta, a njezin sok je fotosenzitivan, stoga se ne preporučuje diranje golim rukama niti branje za vrijeme jakog sunca." Dajte, prosim, konzultirajte botaničare u recenziji, a ne Google translate... Nije sok fotosenzitivan, već izaziva fotosenzitivnost u konatktu s kožom, kao i celer npr. Djecu treba čuvati od svih agresivnih kemikalija, a ne samo onih iz senzacionalističkih članaka. Umbelliferrae je botanička porodica koja ima hrvatski naziv Štitarke i u tu porodicu ulaze i mrkva i peršin i celer i kumin itd. ali i "par" otrovnih biljaka i ova nije ni približno najopasnija... Bar konzultirajte wikipediju ak ne znate bolje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije