Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ

Znanstvenici po ovom pitanju ne čine ništa 30 godina, posljedice bi mogle biti pogubne!

Foto: Thinkstock
1/5
21.11.2017.
u 11:15

Ako ne dođe do promjene, očekuje se 10 milijuna smrtnih slučajeva do 2050. godine!

Već trideset godina nije proizveden nijedan novi antibiotik koji bi bio efikasan u borbi protiv bolničkih, multirezistentnih bakterija. Zato smo došli u situaciju da infekcije koje su do jučer bile lako rješive, poput upale pluća ili gonoreje, danas postaju terapijski nerješivi problemi.

Nedostatak novih formula kada su antibiotici u pitanju, još jedan je od razloga zašto ovi lijekovi više ne djeluju, toliko da i banalne infekcije mogu biti smrtonosne. Predsjednica Europskog udruženja dječjih farmakologa, prof. dr Milica Bajčetić iz Instituta za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže da je otpornost bakterija na antibiotike gorući problem.

- Otkriće novih antibiotika i obuzdavanje rastuće rezistencije na postojeće antibiotike je pitanje života ili smrti. U suprotnom očekuje se 10 milijuna smrtnih slučajeva do 2050. godine - upozorava prof. dr Bajčetić, koja je inače i član Radne grupe za racionalnu upotrebu antibiotika Ministarstva zdravlja, piše blic.

Ona objašnjava da je problem u tome što razvoj novih antibiotika nije financijski atraktivan za farmaceutske kompanije i upravo zbog toga 30 godina nemamo nijednu novu klasu antibiotika koji bi bili efikasni u borbi protiv bolničkih multirezistentnih uzročnika. Poređenja radi, za srčane bolesti svake godine farmaceutska industrija razvije neki novi medikament.

- Kampanja za racionalnu upotrebu antibiotika koja se sprovodi širom sveta, pa i u Srbiji, samo je utjecala na smanjenje prometa antibiotika, kao i zarade farmaceutskog tržišta. Sve to je dodatno nepovoljno utjecalo na razvoj novih lijekova - objašnjava prof. dr Bajčetić.

1/10
Ključne riječi

Komentara 1

CA
Cafa
10:27 21.11.2017.

Ima dosta tupih članaka o zdravlju, ali ovaj nije šala. Ako antibiotici prestanu funkcionirati, što se očekuje ako ovako nastavimo, bit će gadno jer ćemo ući u eru gdje bolesti zbog kojih danas ni ne trepneš postaju neizlječive, kronične i smrtonosne. A sve to zbog bakica koje piju antibiotike za virusne upale, zbog roditelja koji djeci daju antibiotike za svaki slučaj, i naravno zbog mesne industrije koja kljuka stoku antibioticima da se ne razboli, pa onda ti antibiotici završe i u našem tijelu. Bit će gadno, a prognoza od 10 milijuna smrtnih slučajeva je vrlo konzervativna. Bit će gore od toga, i neće biti povratka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije