Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Anonimne prijetnje, zlostavljanje, maltretiranje. Prosvjed protiv nasilja na internetu

Glavni je cilj projekta pružiti informacije djeci, mladima i roditeljima o oblicima cyberbullyinga, kao i o izvorima pomoći.
07. srpnja 2014. u 14:56 0 komentara 426 prikaza
cyberbullying
Foto: Korak po korak
Pogledajte galeriju 1/2

Udruga roditelja „Korak po korak“ priključila se projektu DeleteCyberbullying, koji provodi Konfederacija obiteljskih organizacija Europske unije (COFACE) uz financijsku podršku programa Europske Unije DAPHNE.

Glavni je cilj projekta pružiti informacije djeci, mladima i roditeljima o oblicima cyberbullyinga, kao i o izvorima pomoći.

U svrhu podizanja svijesti o ovom značajnom problemu modernog doba, kreirana je posebna aplikacija za mobilne uređaje, a pripremljen je i edukativan film koji slikovito opisuje što je cyberbullying i kako treba postupiti u situacijama u kojima se taj oblik nasilja odvija.

„Drago nam je što smo se pridružili ovom značajnom projektu i tako pokrenuli još jednu od aktivnosti koje naša udruga provodi u području zaštite i promicanja prava djece. U Hrvatskoj još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o problemu cyberbullyinga i ključno je osvijestiti javnost o njemu kako bi se smanjio broj žrtava i podigla razina međusobne tolerancije, osobito među djecom i mladima koji su najčešće žrtve“, izjavila je Silvija Stanić iz Udruge roditelja Korak po korak.

Temeljni ciljevi projekta su postizanje općeg priznanja da je cyberbullying stvarna i važna opasnost koja izaziva neposredne i značajne štete, razmjena najboljih praksi oko prepoznavanja, praćenja i prevencije štetnih online komunikacija i cyberbullyinga, osobito u školama i obiteljima, te prenošenje specifičnih preporuka i politika donositelja odluka država članica Europske unije kroz primjere preventivnih kampanja s pozitivnim utjecajem.

COFACE (Konfederacija obiteljskih organizacija Europske Unije) je organizacija koja koordinira osam partnera iz različitih europskih zemalja (Španjolska, Velika Britanija, Bugarska, Belgija, Grčka, Finska, Mađarska) koje dijele isti interes o osvješćivanju problema te razvoja alata prevencije, iz čega je nastao i projekt DeleteCyberbullying. Prema Europskoj komisiji, cyberbullying je verbalno ili psihičko uznemiravanje od strane pojedinaca ili skupine prema žrtvi koje se ponavlja.

Poprima različite forme, poput izrugivanja, uvreda, prijetnji, glasina, ogovaranja, neugodnih komentara ili kleveta. Interaktivni online servisi (e-mail, chat, instant messaging) modernog doba i mobilni telefoni pružili su nove prilike i načine na koje nasilnici mogu zlostavljati svoje žrtve.

U cilju zaštite od cyberbullyinga te edukacije djece, mladih i roditelja na kreativan način, u sklopu projekta osmišljena je inovativna aplikacija za mobilne uređaje, trenutno dostupna za operativni sustav Android te uskoro i za iOS. Sadrži interaktivni kviz za tinejdžere, roditelje i učitelje s povratnim rezultatima utemeljenim na odgovorima te tako upućuje korisnika na najvažnije izvore informacija, materijale ili izvore pomoći u slučaju da je korisnik doživio cyberbullying.

Jednako tako, kvizom se može provjeriti znanje o cyberbullyingu i općenito korištenju interneta, s mogućnošću objave rezultata na Facebooku, te doznati dodatne informacije o cyberbullyingu. Aplikacija sadrži i opciju uz pomoć koje se jednim dodirom može pozvati pomoć u slučaju da je korisniku potrebna.

Preko sto tisuća Europljana udružilo se u ovom virtualnom prosvjedu protiv nasilničkog ponašanja, a prigodan film, prilagođen i preveden na hrvatski jezik zahvaljujući inicijativi Udruge roditelja Korak po korak

Djeca, tinejdžeri i odrasli sve više vremena provode online, a neprestan razvoj medijskih platformi također povećava rizik posjećivanja i pregledavanja neprimjerenih internetskih stranica ili fotografija te u slučaju cyberbullyinga povećava i rizik od anonimnih prijetnji, zlostavljanja i maltretiranja.

Koronavirus
UŽIVO
Potvrđen treći slučaj zaraze koronavirusom. Osoba se nalazi u bolnici u Rijeci
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.