Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Prozirni ili žućkasti?

Alkoholni ili jabučni ocat: Koje su glavne razlike i koji je bolji za čišćenje?

Shuttershock
05.12.2020.
u 22:46

Alkoholni je ocat nešto kiseliji od jabučnog što ga čini jačim sredstvom za čišćenje, a premda nije u potpunosti dezinficijens, ima i neka antimikrobna svojstva

Bijeli ili alkoholni ocat najčešće se koristi za čišćenje i svatko bi ga u tu svrhu trebao imati u svojoj kuhinji: uz to je i jeftin, a iako neće dezinficirati, uspješno će se izboriti s raznim mrljama i prljavštinom. No je li za čišćenje bolji od jabučnog octa i u čemu je uopće razlika, objasnila je nagrađivanja stručnjakinja za takozvano zeleno ekološko čišćenje, Tonya Harris. 

Razlika između bijelog octa i jabučnog octa

Primarna razlika između ta dva octa je u tome odakle dolaze, kaže Harris i objašnjava:

- Jabučni ocat nastaje prirodno fermentacijom jabuka uz pomoć visoko aktivnih enzima, dok destilirani bijeli ili alkoholni ocat nastaje iz postupka vrenja alkoholnih tekućina što rezultira porastom bakterija i octene kiseline. Bezbojan je, za razliku od jabučnog koji je blago žuto ili smeđe obojen, odnosno mutan i miriše na octenu kiselinu - rekla je.

Prema Harris, bijeli alkoholni ocat puno je bolji za čišćenje od jabučnog octa, prvenstveno jer je bezbojan.

- Zbog toga se bez straha može koristiti na bilo kojoj površini - kaže Harris i napominje kako žućkasti jabučni ocat nikad ne bi koristila npr. za čišćenje tepiha.

Osim toga, kaže, alkoholni je ocat nešto kiseliji, što ga čini jačim sredstvom za čišćenje. I premda nije u potpunosti dezinficijens, ima antimikrobna svojstva.

bio&bio uoči blagdana: Ispunili smo obećanje – našu ambalažu možete odložiti u organski otpad

1/3

- Jabučni ocat ima brojne blagodati, posebno zdravstvene ali kada je riječ o sredstvu za čišćenje više volim prozirne tekućine. Istina, prednost jabučnog octa je blaži miris, a nakon što ishlapi ostaje ugodan slatkasti miris, što nije slučaj kod bijelog alkoholnog octa - kaže Harris i preporučuje da mu dodate esencijalna ulja koja će taj miris ublažiti.

Kako koristiti bijeli alkoholni ocat

Najvažnije je, smatra Harris, reći da se nikad ne koristi u svojoj 'punoj snazi', jer je prejak.

- Uvijek ga razrijedite tako da pomiješate jednake dijelove octa i vode - savjetuje. A onda se s njim može čistiti sve, od mikrovalne pećnice do kade.

Foto: Shutterstock

- Poprskajte ga gdje god vidite prljavštinu, npr. pipe, kadu, tuša, uređaje od nehrđajućeg čelika, itd. Možete ga koristiti i za osvježavanje perilice rublja i perilice suđa, pa čak i kao sredstvo za čišćenje prozora. Učinkovit je i u čišćenju tepiha, a ako je na tepihu mrlja pospite je sodom bikarbonom i preko poprskajte alkoholni ocat - rekla je Harris za Mind Body Green.

Što očekuje Ovnove u 2021.? "Trebate biti tolerantniji i slušati tuđe emocije."

Veliki horoskop za 2021. godinu

Što očekuje Ovnove u 2021.? "Trebate biti tolerantniji i slušati tuđe emocije."

Objavljuje Večernji list u Utorak, 1. prosinca 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije