Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
označavanje hrane

Alergen gluten morat će isticati na deklaraciji

kruh
Arhiva VL
24.04.2010.
u 09:30

Bolesnici su izloženi stalnom riziku nesvjesnog uzimanja glutena. Pravilnik o glutenskoj hrani trebao bi biti gotov u ovom kvartalu

Već minimalna prisutnost glutena u hrani može naštetiti osobama koje boluju od celijakije, no oni su izloženi stalnom riziku nesvjesnog uzimanja za njih štetnih tvari.

– Teško nam je održavati zdravlje u Hrvatskoj jer nema podataka o prisustvu glutena u hrani, a nerijetko su na deklaracijama prehrambenih proizvoda i netočni podaci – upozorila je Ružica Lah iz Hrvatskog društva za celijakiju okupljene stručnjake na jučer završenom trodnevnom stručnom skupu “Zdravstvena ekologija u praksi”. Posebice je apelirala i na proizvođače hrane, naglasivši kako se u Italiji, Sloveniji i Španjolskoj o glutenu stalno misli i o njemu informira korisnike, dok je u Hrvatskoj situacija iznimno loša te je oboljelima ugroženo osnovno pravo na zdrav život. Inače, smjernice EU govore o glutenu kao jakom alergenu kojeg se mora spominjati u deklaraciji.

– Institucije nemaju podatke o broju oboljelih, rezultate laboratorijskih analiza ne dobijamo kako bismo mogli savjetovati oboljele, a puno je kojekakvih brošura o žitaricama bez glutena – nabraja R. Lah.

Trenutno jesmo u sivoj zoni, priznala je mr. sc. Lea Pollak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, no pravilnik o glutenskoj hrani trebao bi biti gotov još u ovom kvartalu. Dodala je da je kontaminacija glutenom uvijek moguća u prirodi zbog peludi koja leti. Mr. sc. Marijan Katalenić, voditelj odjela za zdravstvenu ispravnost hrane u HZJZ, složio se da na tržištu ima svakakvih brošura i reklama koje govore o zdravlju a suprotne su doktrini zdrave prehrane.

Organizam oboljelih od celijakije ne podnosi gluten, bjelančevine pšenice, raži, ječma, zobi i drugih žitarica nastalih njihovim križanjem. To je doživotna kronična bolest, a oboljeli koji nisu na striktnoj dijeti za posljedicu imaju mnoge bolesti. Zloćudne bolesti kod celijakije čak su 40 puta češće nego kod drugih osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije