Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE Lijekovi ublažavaju simptome, no potpuna izlječenja od kroničnih problema iznimno su rijetka

Akupunktura uklanja glavobolju i uz uputnicu

Autor
Sonja Hoffman
25.03.2009.
u 20:29

Nema čovjeka kojega glava nije boljela, a najnovija istraživanja pokazuju da otprilike 25 posto odraslih ima jake glavobolje koje se ponavljaju – kaže dr. Vlasta Vuković s Klinike za neurologiju KB-a “Sestre milosrdnice” u Zagrebu. Najvažnije je utvrditi o kojem je tipu glavobolje riječ, koliko se često ponavlja te utvrditi je li ona možda simptom druge bolesti, tvrdi dr. Vuković.

– Česte su tenzijske, cluster i migrenske glavobolje, a svaka ima različite simptome – otkriva dr. Hrvoje Hećimović, neurolog. U pacijenata s migrenama postoje pokazatelji da je riječ o napadaju.

– Neki su izrazito depresivni, drugi euforični. Može se javiti nemir, osjećaj hladnoće i ukočenost vrata – otkriva dr. Hećimović. Potom počinje bol koji traje od 4 do 72 sata, a u slučaju migrena pacijenti ga opisuju kao neizdrživ i pulsirajući.

– Često povraćaju, a smeta im buka i svjetlost. Zna se javiti i cik-cak nestanak vidnog polja te trnci u rukama i licu – objašnjava dr. Hećimović. Oporavak nakon napadaja migrene traje i do dva dana. Tenzijske glavobolje očituju se tupim bolom, bez povraćanja i preosjetljivosti na svjetlost, a od cluster glavobolja pate većinom muškarci.

– Osjećaju jake bolove u četvrtini čela iznad oka uz suzenje očiju i slinjenje iz nosa – kaže dr. Hećimović. Lakše glavobolje učinkovito se uklanjaju lijekovima protiv bolova, a za kronične se rabe triptani, antidepresivi i antikonvulzivi.

– Lijekovi će ublažiti simptome, no potpuno je izlječenje rijetko – kaže dr. Vanja Bašić Kes, neurolog. Prepisuju se i pomoćna sredstva poput magnezija, vitamina B2, koenzima Q10 ili botoksa.

– Najveći uspjeh ima akupunktura, a pacijenti je mogu dobiti uz uputnicu HZZO-a – otkriva dr. Kes.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije