Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukusno i zdravo

Ako vam je dosta 'bezlične' salate, probajte preljev od borovnice: Ima samo 4 sastojka!

shutterstock
10.08.2021.
u 11:30

Ako nemate svježe borovnice, jednako su dobre i smrznute, koje se obično beru na vrhuncu zrelosti, a zatim brzo zamrzavaju kako bi se zadržala većina hranjivih tvari

Ako ste se za ručak 'osudili' samo na salatu, vjerojatno vam je dosadno i od same pomisli na bezličnu i bezukusnu zdjelu punu zelenih listova, no bezbroj je načina kako taj obrok obogatiti: raznim sjemenkama,  bjelančevinama, hrskavim orašastim plodovima ili ukusnim preljevom, kaže dijetetičarka dr. Adrienne Ngai.

Ona preporučuje preljev za salatu od borovnica za koji kaže da je bogat nutrijentima i jednostavan za napraviti samo četiri sastojka možete imati slatki i svježi začin za omiljenu salatu.

Glavni sastojak ove salate su borovnice, ljetno bobičasto voće za koje mnogi kažu da su 'najbolji slatkiši iz prirode', a uz to su i voće s velikim udjelom vlakana i bogato protuupalnim antioksidansima. Jedna šalica borovnica ima gotovo četiri grama vlakana, što inače zadovoljava 24 posto preporučenog dnevnog unosa C vitamina i 36 posto preporučene  dnevne količine vitamina K.

- Vlakna nam pomažu da dulje ostanemo sitiji i imaju brojne prednosti za metabolizam, podržavaj rad probavnog sustava, održavaju zdravi krvni tlak, razinu kolesterola i ravnotežu šećera u krvi - objasnila je dr. Ngai.

Fani Čapalija (46) i dalje mami uzdahe, pratitelji joj poručili:"Još uvijek najljepša"

1/6

Ako nemate svježe borovnice, kaže ona, jednako su zdrave i smrznute jer se obično beru na vrhuncu zrelosti, a zatim brzo zamrzavaju kako bi se zadržala većina hranjivih tvari.

Drugi ključni sastojak ovog preljeva je maslinovo ulje koje je zdravo za mozak i srce, a bogato je antioksidansima i E vitaminom. Ngai savjetuje ekstra djevičansko maslinovo ulje jer se najmanje obrađuje i ima najveće nutritivne prednosti. 

Sastojci

½ šalice svježih ili smrznutih i odmrznutih borovnica
1/3 šalice maslinovog ulja
1 žličica javorovog sirupa
Crni papar, po ukusu

Priprema
Sve sastojke ubacite u blender i pasirajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prije jela par sati ostavite u hladnjaku. Prelijte po salati i uživajte!

- Preljev čuvajte u hladnjaku i potrošite ga u roku od dva do tri dana - savjetuje dijetetičarka na portalu Mind Body Green.

Kako nastaje pizza s tartufima u Al Denteu?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije