Naslovnica Lifestyle Zdravlje

ADHD – zbog njega najmlađi nose stigmu lijenih 
i neprilagodljivih

Roditelji 
su partneri djeci sa sindromom te im mogu olakšati ulaz u svijet odraslih
25. rujna 2012. u 17:00 2 komentara 354 prikaza
djeca
Foto: Thinkstock

Lijeni, agresivni, neposlušni, prkosni... To su samo neke od karakteristika koje prate djecu već od vrtićke dobi “lijepeći” ima stigmu – neprilagođenih. A da nije riječ o malim divljacima, nego o ozbiljnom psihičkom poremećaju koji zahtijeva temeljit i multidisciplinarni pristup, progovorilo se tek nedavno. U prilog osvještavanju obilježavanje je tjedna ADHD-a i u Hrvatskoj, koji je počeo jučer.

– Djeca, ali i odrasli s ADHD-om prepoznaju se po hiperaktivnosti, njihove su reakcije često impulzivne. Djeluju bez razmišljanja i imaju velikih teškoća s usmjeravanjem i održavanjem pozornosti. Ona razumiju ono što se od njih traži, ali imaju velikih teškoća ponašati se na željeni način jer ne mogu mirno sjediti ili u dovoljnoj mjeri usmjeriti pozornost na potrebne detalje – objašnjava prof. Ana Plazonić Fabian.

Nema popuštanja

Iskustvo iz prve ruke ispričala nam je Sanja Samardžić, majka trinaestogodišnje djevojčice sa sindromom ADHD.

– Kad je krenula u prvi razred, shvatili smo da nema načina na koji bismo joj uspjeli objasniti neke matematičke zadatke. Čitanje je išlo relativno dobro, ali u pisanju je brkala slova i sami nikako nismo uspijevali s tim izići na kraj. Školski je rezultat bio, u skladu s tim, prilično slab. Učitelji su je proglašavali zaigranom, živom, pa i lijenom. A da nije lijena, bili smo sigurni i to nam je bio znak da potražimo pomoć psihologa. Dijagnoza je bila ADHD, poremećaj o kojem nismo ništa znali – priča Zagrepčanka Sanja Samardžić, čija je djevojčica danas učenica sedmog razreda.

– Naučili smo da najviše pomaže organizirani pristup i učenju i slobodnom vremenu. I to kontinuirano. Ako tjedan, dva popustimo, zaredaju jedinice. Ali, općenito gledajući uspijevamo. Naša je tinejdžerica dobar đak unatoč poremećaju, a zahvaljujući kojem smo mi odrasli naučili puno lijepoga o djeci i životu – kaže naša sugovornica.

Iskustvo života u knjizi

O važnosti razmjene iskustva i životu s ADHD-om u knjizi “Hiperaktivni sanjari” progovara i to iz vlastitog iskustva njezin autor Marko Ferek koji će tijekom tjedna održati brojna predavanja, radionice, a pratit će ga psiholozi, psihijatri i pravnici koji će odgovarati na pitanja roditelja.

Što je ADHD? ADHD (Attention Def

Što je ADHD?

ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, deficit pažnje i hiperaktivni poremećaj) je razvojni poremećaj ponašanja koji ima od osam do deset posto djece školskog uzrasta. Iako još nije razjašnjeno zašto, ADHD je tri puta češći kod dječaka nego kod djevojčica. Još se točno ne zna kako nastaje ADHD sindrom, ali se smatra da ima biološku osnovu.

HIPERAKTIVNOST Nemir ruku i nogu, me&sc

HIPERAKTIVNOST

Nemir ruku i nogu, meškoljenje, puno i glasno priča, pjeva, viče, lako se uzbudi, neumorno je u svemu što radi

POTEŠKOĆE PAŽNJE

Ne posvećuje pozornost detaljima, griješi zbog nemara, ne održava pažnju u učenju ni u igri, ne sluša ni kad ga oslove

U SVOM FILMU

Oglušit će se na upozorenja te ustati tijekom nastave, priredbe, ručka ignorirajući pritom svaki autoritet

GUBITAK NADZORA

Teško se samo organizira, gubi stvari i nemože se sjetiti gdje ih je ostavilo (ključevi, olovke, torba, užina ...)

BURNE REAKCIJE

Ne podnosi čekanje u redu, prekida i ometa, emotivno reagira, nameće se, ne čeka upute, mijenja teme

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • tuljan:

    Svatko normalan uz malo zdravog razuma vidi stvari upravo ovako kako je napisano od Medici.

  • Medici:

    Zbog ADHD je u razredu mog djeteta (II razred osnovne škole) zapostavljeno 22 djece radi jednog dječaka. Asistenta nema...i ako učiteljica ne da pažnju malome "sad i odmah" u razredu nastaje kaos. Eto...to su gluparije današnjeg doba..a ADHD u moje ... prikaži još! vrijeme se također "događao" ali se rješavao drugačije. Danas: došli divlji i potjerali pitome! Hvala.