Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

5 savjeta za odabir najbolje zimske jakne

5 savjeta za odabir najbolje zimske jakne
Foto: Promo
1/3
26.11.2020.
u 08:56

Izbjegnite cvokotanje zubima u hladnim zimskim danima i na vrijeme navabite novu zimsku jaknu uz pomoć ovih pet trikova

Zimske jakne su već odavno stigle na police hrvatskih trgovina, no najčešće ih se sjetimo kupiti tek kad živa u termometru padne ispod nule ili ulice zabijeli prvi snijeg. Nemojte i ove godine napraviti istu grešku, nego se opskrbite na vrijeme jer pametnom kupovinom zimske jakne možete uštedjeti puno na vremenu, ali i dosta novaca – i to uz pomoć ovog malog vodiča s kojim ćete kroz zimu proći glatko i sa stilom!

1. Znajte točno koji model tražite

Odlazak u šoping po novu zimsku jaknu zna biti dug, a neki će reći i naporan proces jer postoji mala šansa da se nakon dva sata razgledavanja trgovina još uvijek ne možete odlučiti koji vam modela najbolje pristaje ili vam se pak niti jedan ne sviđa. Kako se ne bi zalijetali s kupovinom, te izbjegli dugotrajnu potragu ili eventualno razočaranje, predlažemo da unaprijed odlučite kakav biste model jakne voljeli vidjeti u svojoj zimskoj garderobi.

Foto: Arena Hospitality Group

Dužina do koljena ili malo iznad njih najbolje pristaje nižim osobama, dok visokima odgovaraju klasični slim-fit modeli koji se mogu nositi i na posao. Razmislite i o debljini jakne, boji, kapuljači, krznenim dodacima, gdje ćete je nositi i zbog čega – parka je odličan odabir za odlazak u šetnju sa psom, pernate jakne za razgledavanje adventskih kućica, dok su tehnološki unaprijeđene sportske jakne izrađene od nekoliko slojeva savršene za aktivnosti poput trčanja, planinarenja ili skijanja.

2. Obavezno proučite etiketu

Neka pri kupovini vaše nove zimske jakne naglasak bude na kvaliteti. Zaboravite na priču da za kvalitetnu jaknu treba izdvojiti puno novaca – jer se kvaliteta ne gleda po cijeni, nego po sastavu artikla! Stoga prije odlaska u šoping naučite protumačiti što piše na deklaraciji jakne koja vam je zapela za oko.

Oznake poput 1.000 mm ili više označavaju koliko navedena jakna može izdržati opterećenje na samoj površini kao što su kiša, vlaga ili neki drugi slični uvjeti. To se postiže upotrebom membranskih materijala koji osiguravaju zaštitu izvana, a istovremeno omogućuju dobru ventilaciju, da tijelo pod jaknom ipak „diše“. Čitajući etiketu mogu se doznati odgovori i na pitanja jesu li šavovi obrubljeni ili lijepljeni, čime je punjena unutrašnjost, od kojeg je materijala zatvarač i sl.

3. Punjenje je važno!

Zimske jakne se razlikuju i po vrsti punjenja. Sportašima su najpogodniji modeli s ispunom od sintetskih materijala koji su lakši, odlično drže toplinu i brže se suše. Za svakodnevne lagane šetnje po temperaturi oko ništice idealni su prirodni materijali punjenja poput perja i paperja, dok je vanjski materijal skijaških jakni najčešće obogaćene premazom koji štiti od vode pri padu na snijeg i ledenog vjetra.

4. Možete je nositi u svim prilikama

Foto: Arena Hospitality Group

Zimska jakna je već godinama na samom vrhu liste nezaobilaznih komada svačije zimske garderobe. Ako tražite žensku, mušku ili dječju zimsku jaknu za svakodnevne prilike, svakako odaberite klasične modele koji laskaju figuri, koji su izrađeni od materijala koji će grijati kad temperatura zraka padne ispod nule, te živih ili šarolikih boja kako bi se naglasila razigranost u tim tmurnim, sivim danima koji dolaze.

5. Džepovi su must-have

Priznali mi ili ne, za neometanu svakodnevicu i sportske aktivnosti na otvorenom uistinu su potrebni džepovi na jaknama. Neovisno o tome radi li se o tehničkom ili casual modelu jakne, uvijek obratite pažnju na razmještaj te broj unutarnjih i vanjskih džepova – koji će vam pomoći da se bolje organizirate. Džep na rukavu skijaške jakne može vam čuvati skijašku kartu, dok skijaške naočale možete pohraniti u skrivenom džepu u unutrašnjosti. Moderni modeli za svakodnevne aktivnosti svakako bi trebali imati barem prednja dva vanjska džepa za rukavice, mobitel, maramice ili sjajilo. Ako ništa drugo, može vam poslužiti kao rezervna opcija za grijanje ruku kada iznenada zahladi.

Ove godine zaboravite na vječnu borbu s nemilosrdnim vanjskim uvjetima! Svratite do najbliže prodavaonice poznate trgovine sportske opreme Hervis i počastite se toplom, udobnom, sportskom ili elegantnom zimskom jaknom vrhunskih svjetskih sportskih marki – po vašoj mjeri!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije