Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
patnja mnogima

4 uzroka bolova u leđima...o kojima ne razmišljamo

Bolna leđa
Thinkstock
16.06.2014.
u 08:50

Blokada u donjem dijelu crijeva može izazvati pritisak na donji dio leđa, koji se pojačava ukoliko opstipacija duže traje.

Bolna leđa prolem su za 80% ljudi, ali nepravilan položaj i funkcija kičme, kao ni godine starosti, nisu jedini uzročnici.

Najnovija istraživanja pokazuju da bolovi u leđima mogu biti i posljedica jednog od ovih skrivenih faktora:

1. Nedostatak vitamina D

Ovo bi mogao biti uzrok boli u leđima. Istraživanja pokazuju da se posljedice deficita ovog vitamina osobito manifestiraju u donjem dijelu kralježnice. Ukoliko nije utvrđeno oštećenje kičme, niti bolest koja bi izazivala bolove, probajte uzimati vitamin D u obliku suplementa.

2. Neredovito pražnjenje crijeva

Blokada u donjem dijelu crijeva može izazvati pritisak na donji dio leđa, koji se pojačava ukoliko opstipacija duže traje. Uzimajte što više tekućine, jedite namirnice bogate vlaknima, kao i žitarice, i redovito vježbajte.

3. Emotivna disharmonija

Raspoloženje igra važnu ulogu u načinu na koji tijelo reagira na bol, pa i emotivni problemi mogu izazvati bol u leđima.

4. Nedijagnosticirana skolioza

Možda se radilo o blažem slučaju, koji nije uočen na vrijeme, ili je došlo do deformacije kralježnice s godinama. Postavljanje dijagnoze u zreloj životnoj dobi nije jednostavno, jer specijalist mora diferencirati skoliotičnu bol od boli koju izaziva hernijacija diskova kralježnice, ili ozljeda. Pojava degenerativne skolioze može se bar djelomično spriječiti usvajanjem zdravih navika – održavanje idealne težine, redovite vježbe i prestanak pušenja.

>>Metoda koja pomaže kod bolnih leđa kao i u eliminiranju glavobolje

>>5 minuta dovoljno je da učinite nešto dobro za svoj organizam, ali i raspoloženje

Komentara 2

DU
Deleted user
14:43 16.06.2014.

Kičma ili kralježnica ?! daj se odluči, draga Maša... :-))

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
16:34 16.06.2014.

evo ja kakam tri puta dnevno a opet me kralježnica boli. I kaj sad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije