Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

10 činjenica koje trebate znati o našem vidu nakon četredeste

Livision optika
18.01.2019.
u 16:40

Možda ste primijetili da vaši prijatelji, rodbina počinju imati problema s čitanjem novina, podataka na pametnom telefonu ili tabletu, udaljavaju ih sve više i više kako bi vidjeli dobro? Ili možda to primjećujete kod sebe?

S godinama naše oči se mijenjaju i sve teže fokusiraju predmete koji se nalaze nadohvat ruke. To nije dobrodošla pojava pogotovo za osobe koje nikad do sada nisu imale problema s vidom. Ova pojava nas može razljutiti ili uplašiti ali je prirodna i s njom se susreće većina populacije nakon otprilike 40. godine. Zove se prezbiopija i ne treba nas zabrinjavati jer postoje načini za “tretiranje” ove pojave.

1. Zašto se vid na blizu pogoršava nakon 40.?
Oko je mišić koji kao i svaki drugi dio tijela s godinama stari. Očna leća gubi svoju gipkost i postaje manje elastična što dovodi do slabije sposobnosti fokusiranja objekata koji se nalaze blizu (možemo usporediti s fokusiranjem kod fotoaparata). To je prirodan proces koji dolazi s godinama i ne predstavlja bolesno stanje.

2. Događa li se svima?
Prezbiopija se događa svima, razlika je u stupnju prezbiopije koji je individualan. Proces počinje oko 35. godine, a prve posljedice se počinju osjećati nakon 40. pa nadalje.

3. Može li se ikako izbjeći?
To je prirodni proces i ne može se izbjeći. Postoje dokazi koji potvrđuju da dugi boravak u vručim, suhim prostorijama ubrzava process prezbiopije kao i prehrana siromašna kvalitetnim nutritijentima te pušenje.

4. Pogoršava li se stanje sa starenjem?
Sposobnost fokusiranja predmeta koji se nalaze u blizini tijekom života se kontinuirano smanjuje. Proces prestaje oko 60. godine života što znači da će vid na blizu biti lošiji sa 60. nego s 40. godina.

5. Kako mogu prepoznati prve znakove?
Najprije primjećujemo problem s čitanjem sitnih slova pogotovo kada su lošiji svjetlosni uvjeti ili dok gledamo u mobitel. Nakon dužeg čitanja u sličnim uvjetima osjećamo napetost u očima, ponekad i glavobolju.  Instinktivna reakcija je odmicanje teksta koji čitamo što dalje, a standardni komentar je da su nam “ruke postale prekratke”.

6. Moram li ići na pregled vida?
Definitivno da. Čak i kada osjetimo olakšanje jer koristimo gotove naočale za čitanje, redoviti očni pregled je neophodan pogotovo nako 40. kako bi dobili ispravnu dioptriju (dioptrija može biti različita na desnom i lijevom oku, postoji astigmatizam…) što ne možemo znati dok ne napravimo pregled.

7. Ako smo već kratkovidni, kompenzira li se prezbiopija?
Ako smo kratkovidni, pojava prezbiopija neće umanjiti postojeću dioptriju. Možda će se dogoditi da skidajući naočale sasvim dobro vidimo na blizinu, ali u nekom trenutku to nam više neće biti dovoljno i vid neće biti dovoljno oštar. Što se ranije krene s nošenjem progresivnih naočala prije ćemo zaboraviti na probleme koje se javljaju s gledanjem na blizinu.

8. Može li se prezbiopija izliječiti?
Danas postoje kirurške metode za rješavanje prezbiopije ali s obzirom da je to proces koji evoluira s vremenom jer je stabilizacija dioptrije dugotrajan proces, kvalitetan pregled i korekcija vida je preporuka.

9. Može li se na jednom oku koristiti dioptrija za daljinu, a na drugom za blizinu?
Ovakav pristup odnosi se na monovid I može ga propisati samo stručna osoba. Podrazumijeva nošenje kontaktnih leća: na jednom oku s dioptrijom za daljinu, a na drugom za blizinu (obično se dioptrija za daljinu stavlja na dominantno oko). Prvi korak je -  probati jer se ne mogu svi prilagoditi. Također ova metoda negativno utječe na vid nekih nositelja, nečiji mozak brzo nauči favorizirati jedno oko ili drugo za različite zadatke.

10. Kako se prezbiopija može korigirati?
Osobe koje nisu imale problema s vidom mogu koristiti naočale za čitanje za kratkotrajnu pomoć. Međutim kada duže vrijeme trebamo koristiti naočale najbolje rješenje su naočale koje vam je preporučio specijalist jer su prilagođene vašim potrebama i navikama. Progresivne naočale pružaju prednost jer ne morate stalno skidati i stavljati naočale. Osiguravaju dobar vid bez obzira na udaljenost koju gledate: daljina, srednja udaljenost i blizina Kako bi dobili najbolje performanse od svojih progresivnih naočala one moraju biti pravilno preporučene trebaju odgovarati vašim dioptrijama, potrebama, stilu života, okviru koji ste izabrali te kvalitetno ugrađene od strane optičara.

Korigiranje prezbiopije progresivnim naočalama uvelike će Vam olakšati svakodnevni život. Još jedna velika prednost progresivnih naočala je što se danas mogu izraditi u tri izvedbe: klasične bijele (prozirne) naočalne leće, fotoosjetljive ili potpuno sunčane.
U Livision optikama uz kupnju jednog para progresivnih naočalnih leća, drugi par leća, također progresivnih, možete dobiti besplatno. Uz to sami možete birati koje dvije od navedenih izvedbi želite.

Za više informacija posjetite ili se javiti jednoj Livision optika u Zagrebu:

Ul. grada Vukovara 58a, 01/6170 781
Medveščak 25, 01/ 4666 171
Avenija Dubrovnik 13, 01/ 2820 581

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije