Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.10.2012. u 12:00

Dok je NATO iz zraka rušio režim, na tlu nije bilo nikoga tko bi zločine spriječio

Izvješće Human Right Watcha samo je još jedna u nizu potvrda da je rušenje režima Moamera Gadafija bilo nabijeno osvetom, kaotično, krvavo i izvan svake kontrole. Dok je NATO iz zraka pomagao da se sruši režim, na tlu nije bilo nikoga tko bi mogao zaustaviti sve ono što se događalo.

U trenucima kada je Vijeće sigurnosti donosilo odluku o zračnoj intervenciji, trebalo je razmišljati ne samo o mogućim ratnim zločinima do kojih bi moglo doći, već i o posljedicama koje će ovakvo kaotično rušenje režima imati na unutarnji ustroj zemlje i njenu sposobnost da funkcionira. Stoga bi oni koji su odobrili intervenciju, ali NATO koji ju je proveo, trebali biti na neki način odgovrni za sve ono što se u tom turbulentnom razdoblju događalo u Libiji.

Ratni zločini su počinjeni, no pitanje je jesu li oni koji su ih počinili uopće znali da postoji međunarodno ratno pravo i sudovi za ratne zločine ili su se rukovodili isključivo stoljećima starim plemenskim pravilima koja ne vide ništa loše u ovokavom načinu osvete.

Ključne riječi

Komentara 1

BB
brle brkić
12:47 19.10.2012.

koga briga za haos,oni kojim je potrebna nafta čak što bolji haos više će izvuč sirovine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?