Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radio student

Možda nije za svačije uši, ali ovdje su svi dobrodošli

Radio Student
Foto: Jakov Novak
1/7
15.11.2014.
u 14:25

Urednici jedne od najslušanijih radijskih postaja u Zagrebu priznaju da bi si ponekad najradije počupali kosu zbog onoga što studenti puste u eter, no kao slušatelji trljaju ruke jer je program inovativan i zabavan Proputovala je svijet, ali najčešće

Čim se popnete na peti kat Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i prođete kroz stara drvena vrata oblijepljena plakatima opskurnih bendova, znate da ste na posebnom mjestu.

Radio Student već osamnaest godina privlači studente, glazbene znalce, elektrotehničke entuzijaste, aktiviste, kreativce i ljude s osebujnim temama i interesima stvarajući koktel pozitivne energije, vrhunske glazbe i angažmana s trunkom amaterizma koji radio prati od prvog dana.


– Za početak emitiranja napravili smo listu pjesama koje su tematizirale medij poput "Neprilagođen" ili "Guerilla radio", no kao prvu pjesmu zabunom smo pustili "TV" grupe Beograd umjesto "Volim slušati radio" Haustora.
Prva nam je pjesma bila o televizoru, prisjeća se redatelj i novinar Ivan Ramljak koji je na Studentu proveo prvih pet godina.
Upravo su te greške, slučajne ili namjerne, dio šarma koji privlači sve više slušatelja.

Radio je trenutačno među deset najslušanijih u Zagrebu. Pomoglo je tome i jačanje signala 2009. godine kada se područje emitiranja širi na cijeli grad, a i program se svakako obogatio zadnjih godina.

Fetiši, stripovi i edukacija

– Trenutačno na radiju radi i volontira 112 suradnika, prošle smo godine producirali 2525 emisija. Trudimo se imati kvalitetan program koji moramo pomiriti s edukativnom notom radija. Kod nas se studenti uče profesiji, ovo je većini prvi dodir s medijem. Problem je što postanu dobri taman kad odlaze, a u program dolazi nova generacija studenata s kojom počinjemo nanovo. Kao urednik htio bih si ponekad počupati kosu dok slušam neke emisije, no kao slušatelju su mi užasno zabavne – priznaje Ivan Vlašić, glavni urednik radija.


Raspon tema i emisija na frekvenciji 100,5 megaherca kroz godine je bio šarolik: od svemirske glazbe, fetiša, stripova, preko emisija koje su vodili štićenici Klinike za psihijatriju Vrapče i emisija o indijskoj konoplji do onih o ljudskim pravima, ekologiji, manjinama...

Foto: Jakov Novak

– Volim ovaj radio jer nije opterećen, radiš teme koje želiš, koje nemaš priliku čuti i raditi drugdje a da ti nitko ne govori da je to teško za uho ili da slušatelje ne zanima.

Sukob generacija

Zanima ih, samo nemaju priliku to čuti na zanimljiv način – objašnjava Lucija Živković, demonstratorica na radiju. Trenutačno se na radiju događa sukob generacija. U povodu proslave osamnaestog rođendana na peti kat dolaze bivši suradnici donoseći fotografije, plakate, snimke i ostalu memorabiliju za arhivu, ali i svoje sjećanja. Svaka generacija tvrdi da su oni imali bolju glazbu, da su manje griješili u govoru, da su radili veće probleme.

– Što smo mi radili... Imali smo emisiju "It's Alive" gdje su nam bendovi svirati uživo, no jednom se nitko nije pojavio i nismo znali što ćemo. U eteru nije smjela biti tišina pa je Mario Kovač odlučio voditi ljubav s djevojkom – uživo. Forma je bila ispunjena – u šali se prisjeća Ramljak. Radio je punoljetnost dostigao 31. listopada, a u mjesec dana organiziraju dvadeset koncerata s velikom završnom proslavom 13. prosinca na još neotkrivenoj lokaciji.

>>Mladi radijski novinari iz regije dolaze na Radio Student

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije