Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

Lakše se iseliti 
u tuđinu nego promijeniti sebe

'15.10.2011., Zagreb - Suncan dan gradjane je izmamio na kavu u centar grada, terase kafica su bile pune.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
09.03.2013. u 12:00

Hrvatska će biti prostor za naseljavanje drugih naroda, baš ono od čega, s jednom rukom na srcu, a drugom na putovnici – strahujemo

Ja domovinu imam;

tek u srcu je nosim,
I brda joj i dol;

Gdje raj da ovaj prostrem, uzalud svijet prosim,

I... gutam svoju bol!

Napisao je to veliki Silvije Strahimir Kranjčević, vjerojatno najpoznatiji hrvatski gastarbajter, čeznući za životom u rodnoj zemlji, samostalnoj i neovisnoj. Kojih stotinjak godina kasnije, Hrvatska je uistinu samostalna i neovisna, ali njegovi sunarodnjaci u njoj ne žele živjeti – barem ako je vjerovati nedavno objavljenom istraživanju agencije GfK. Prema tim podacima, samo sedam posto hrvatskih građana ne bi htjelo živjeti nigdje drugdje osim u Hrvatskoj. Možda je istraživanje loše, možda je uzorak nereprezentativan, no rezultat je svejedno zapanjujući. Državu za koju se još prije dvadesetak godina ginulo, danas bi devedeset posto njezinih stanovnika, kad bi im se pružila prava prilika, zamijenilo Njemačkom, Austrijom, Kanadom, SAD-om, Australijom....

Okrenite se oko sebe. Devet od deset onih koje vidite, tu se nalaze samo zato što moraju, a ne zato što žele – proklinjući vjerojatno u sebi strašni usud zbog kojeg svoj život provode baš tu, na sjecištu 16. meridijana i 45. paralele. Svojedobno je Igor Mandić izazvao javnu sablazan ustvrdivši kako je Hrvatska “propali projekt”. Ipak, može li se uspješnim projektom nazvati država čijih 90 posto stanovnika mašta o tome da je napusti? No, ne radi se tu o zemlji trećeg svijeta, posrnuloj afričkoj državi zahvaćenoj građanskim ratom ili nekoj srednjoazijskoj satrapiji. Riječ je o naciji koja će za nekoliko mjeseci postati dio Europske unije – ekonomski i društveno najrazvijenije zajednice zemalja na svijetu.

Njezini građani u prosjeku dožive dob od 73,5 godina, a građanke i do 80. Po prihodima su još u gornjoj trećini svjetskog poretka, a prema istraživanju američkog časopisa Newsweek iz 2010. i po ukupnoj kvaliteti života – od 100 svjetskih država, Hrvatska je na 28. mjestu. S obzirom na te brojke, Hrvati, u globalnim okvirima, zapravo ne žive loše, no očito smatraju da ne žive dovoljno dobro, pa sad gledaju preko granice. Utoliko, ta masovna emigracijska fantazija nije posljedica općedruštvenog kolapsa koji Hrvatska danas doživljava, već zapravo njezin uzrok. Hrvati su navodno svoju državu sanjali 900 godina. Jednom kad su se za nju izborili, organizirali su je u skladu sa svojom obrnutom egzistencijalnom logikom, po kojoj je životni standard suvereno pravo građana, a ne tek suma njihova truda i rada da što efikasnije iskoriste resurse koje imaju.

Nerazmjer između tih dviju definicija standarda u Hrvatskoj je velik, a pokrivali smo ga trošeći ono što su nam preci ostavili i ono što bi naši potomci tek trebali stvoriti. Danas je ta kolektivna hipnoza gotova, pa ćemo “ono što nam pripada” potražiti u inozemstvu. Hrvat može uspjeti svuda osim u Hrvatskoj – stara je doskočica, iza koje stoji tužna spoznaja. Da bi uspio, ispada da Hrvat ne smije biti okružen drugim Hrvatima.

Zato, umjesto da promijenimo sebe, promijenit ćemo državu, a onda nečistu savjest zaliječiti žalopojkama o nesreći onih koje je život prisilio da napuste svoj dom. U zadnjih pedesetak godina stotine tisuća takvih otišlo je, samo da bi nam onda iz svojih kanadskih pizzerija ili stančića u 5. pariškom arondismanu propovijedali o tome kakva bi Hrvatska trebala biti.

U samo dva desetljeća devetstoljetni san pretvorili smo u noćnu moru, no umjesto da se suočimo s time, sveli smo se na razinu biblijske pošasti – roja skakavaca koji se nakon što proždre ljetinu na jednom polju seli na drugo.

A kad svi odu, ostat će pusta zemlja, prostor za naseljavanje drugih naroda i narodnosti, baš ono od čega – s jednom rukom na srcu, a drugom na putovnici – strahujemo. Zašto?

Ova zemlja zaslužila je stanovnike koji u njoj žele živjeti. Tada netko možda opet iskreno kranjčevićevski zapiše: – O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!

Ključne riječi

Komentara 4

YU
yututu
12:54 09.03.2013.

"Hrvatska je uistinu samostalna i neovisna" - to je upitno, jer nije sproveden lustracija

YU
yututu
12:57 09.03.2013.

...ako je vjerovati nedavno objavljenom istraživanju agencije GfK ...nije za vjerovati, postoji i propaganda za poticanje Hrvata na pečalbu

CR
cronada
15:34 09.03.2013.

naravno da je bolje zivjeti vani ali to je zato sto se dobrano radi i radne odgovornosti su velikie - materijalne a i moralne , racionalno se trose novci, sam si moras platiti sve od zdrastven do porezne obavaze. zakonodavstvo funkcionira kako u privrednom politickom jos vise u osobnom zivotu svih gradana. eh kada bi bile te okolnosti kao vani a narod marljivo radio i ne birao po onom "sto cu ja to raditi ja imam faks" moj narode to vani ne pali. naravno moze se po vremenu prosperirati znanje iskustvo i skole su uvijek bitne al nekad se mora poceti sa "metlom". a svi koji budu otisli vani imati ce tugu za domovinom ali uredan radni i materijalni (stan auto putvanja..) faktori to nekako stimuliraju i izdrzi se :-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?