Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSTOVANJE Balet HNK Split opet se sprema u Italiju

Labuđe jezero i Ščelkunčik nikada ne izlaze iz mode

28.12.2008.
u 17:07

Već krajem siječnja Balet splitskog HNK odlazi na drugi dio turneje u talijanskim kazalištima u 11 gradova s 14 predstava, a to za “malu kompaniju“, kako ansambl naziva ravnateljica Almira Osmanović, organizira Luigi Pinotti, svojedobni agent legendarnog Rudolfa Nurejeva.

Novi polazak na put je zacijelo “lakši“ dio od prethodnoga, s kojega se izdržljiva ekipa vratila uoči Božića nakon 23 dana i 21 predstave Ščelkunčika (prema Orlikowskom obnovila ga je 2003. g. Božica Lisak) i Labuđeg jezera (prema klasičnoj koreografiji Petipa-Ivanov-Sergejev, Valentina Ganibalova).

Deset ili četrnaest dana na turneji je dobro, kazat će Almira Osmanović, a potom dosađujete partneru u autobusu, u hotelskoj sobi, no malo šale pomaže... Međutim, puna gledališta, a poslije i hvale, dobar medijski odjek, postaju neka vrsta nagrade.

U nastavku turneje izvest će devet Labuđih i četiri Ščelkunčika, baleta koje uvijek svi žele ponovo vidjeti: na prvom dijelu turneje splitski je ansambl vidjelo više od 15.000 gledatelja. Samo su u Napulju u Teatru Bellini proveli tjedan dana s osam Ščelkuničika.

“Mala kompanija“ mijenjala je za Labuđe tri solistička para i sad cijeli ansambl ima toliko “utakmica u nogama” da plešu superiorno, kaže ponosno ravnateljica Osmanović. Male lokalne plesače je za splitsko gostovanje uvježbao Jozo Borčić, svojedobni plesač milanske Scale.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?