Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

ZKM danas slavi 72. rođendan. Pogledajte što nam poručuju svojom novom predstavom

Kazalište je svoja vrata zatvorilp 12. veljače kada je održana i generalna proba predstave Cement kao zadnja izvedba, dok je premijera, zakazana za sljedeći dan, otkazana te čeka bolje vrijeme
29. ožujka 2020. u 12:25 1 komentara 374 prikaza
Foto: ZKM

Danas 29. ožujka 2020. ZKM slavi svoj sedamdeset i drugi rođendan! Naša publika mora ostati doma, a ZKM je solidarno od prvog dana digao svoje nagrađivane predstave online i ostao povezan s publikom u uvjetima karantene.

Ali baš danas iz ZKM-a vas želimo podsjetiti na značaj solidarnosti i kulture, dviju sila iz kojih je nastalo i Zagrebačko kazalište mladih. Prošlo je nešto više od dva tjedna otkako je ZKM, slijedeći preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite usmjerene na suzbijanja pandemije korona virusa, privremeno obustavio program, do daljnjeg.

Tog 12. veljače 2020. održana je generalna proba predstave Cement kao zadnja izvedba, dok je premijera, zakazana za sljedeći dan, otkazana te čeka bolje vrijeme. 

Tijekom sedamdeset i dvije godine postojanja ZKM je prošao dalek put, od Pionirskog kazališta osnovanog 29. ožujka 1948. kao kazališnog učilišta u Frankopanskoj ulici sa stotinu polaznika pod vodstvom Božene Begović, preko rasta u Zagrebačko pionirsko kazalište, dobivanja današnjeg imena Zagrebačko kazalište mladih 1967. godine, stalne borbe za izvedbeni i životni prostor završene tek 1987. otvorenjem Omladinskog kulturnog centra u Teslinoj 7, te na kraju do proteklih trideset godina tijekom kojih je ZKM postao nezaobilaznim mjestom zagrebačkog kulturnog života, važnom kazališnom ustanovom u europskim razmjerima i prije svega - kazalištem u kojem se uvijek može pogledati dobra predstava. Jedno je sigurno, današnjeg ZKM-a ne bi bilo bez solidarnog rada velikog broja iznimnih umjetnika te svih onih koji su predano i s ljubavlju svoje znanje i trud ugradili u bogatu prošlost ovog kazališta. Što je najvažnije, ne bi ga bilo bez posebne povezanosti koju ima sa svojom publikom.

hnk i 24 sata Tjedan dana HNK u vašim domovima oduševljava gledatelje

Repertoar ZKM-a nastaje na povezivanju razjedinjenog, smještanju u fokus drugog i drugačijeg te na pravu na slobodu mišljenja i djelovanja. Nerijetko je upravo ideja solidarnosti u srži ZKM-ovih predstava. Danas smo svi osvijestili značenje te riječi, više nego ikad. Nemojmo ju prebrzo potrošiti. Ovo zahtjevno doba će završiti, ali doći će novo koje će od nas tražiti novu snagu zajedništva kako bismo nastavili započeto, popravili oštećeno, sagradili nešto potpuno novo. Zagrebačko kazalište mladih čeka vas u svakom od ovih trenutaka, nešto starije, jednako mlado, uvijek drugačije i solidarno sa svojom publikom.

Dok svi zajedno čekamo bolje vrijeme koje neminovno dolazi, evo poruke iz predstave Cement, čija je premijera odgođena, a koju za svoj rođendan ZKM šalje svojim gledateljima, sugrađanima te svim građanima Republike Hrvatske.

Iluzija
Prva stvar koju ugledate na fotografiji otkrit će zašto ste privlačni drugim ljudima
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • zovgrdelina:

    biologinja zkm-a gospođa abramović milković slavi roćkas svoje kuće