Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kultiviranje

Životni san Olivera Dragojevića bez političkih darova

dragojević
arhiva vl
13.03.2010.
u 18:14

Grad Split je za Oliverov londonski nastup htio iskeširati znatnih 350 tisuća kuna. Za mlade talente izdvojit će 100 tisuća, a za otkup knjiga 200 tisuća kuna.

U mjesecu travnju velebna dvorana Royal Albert Halla u elitnom dijelu Londona ima bogat program koji može zadovoljiti različite umjetničke ukuse. Tako će svoju filmsku glazbu u grotlu poznate dvorane izvoditi Ennio Morricone, a londonska Kraljevska filharmonija izvodit će rock u simfonijskom, klasičnom izdanju. Za 19. travnja navečer najavljen je i gala koncert popularnog hrvatskog pjevača Olivera Dragojevića.

Legendarni Oliver nakon pariške Olympije, newyorškog Carnegie Halla i bečkog Konzerthausa dolazi i u jednu od najprestižnijih londonskih koncertnih dvorana kako bi ispunio svoj davnašnji san. A da bi san bio dosanjan, preostaje mu još samo cjelovečernji nastup u Operi u Sydneyu, što će uporni glazbenik koji ljeti ne voli nastupati, nego se voli odmarati na svom brodu u pitoresknom akvatoriju Vele Luke, sasvim sigurno i realizirati.Uz Olivera bi u Londonu, na koncertu godine, kako ga najavljuje pjevačev menadžment, trebao nastupiti i Alan Bjelinski kao dirigent simfonijskog orkestra te skladatelj i autor aranžmana i vrsni gitarist Ante Gelo. Ulaznice se prodaju po cijeni od znatnih 33 do 50 funti. I još ih ima, premda mi je prijateljica koja živi u Oxfordu rekla da je još prije mjesec dana kupovala posljednje ulaznice koje su bile na prodaju za kupce iz Velike Britanije, jer je interes slušatelja s Otoka za Oliverov koncert bio izniman, premda se znatnije reklame u Londonu i okolici i nisu mogle primijetiti. No, usmena predaja očito je jaka i u britanskom megalopolisu u kojem se mogu nabaviti svi dobri stari specijaliteti lokalnih kuhinja iz bivše Jugoslavije, od kajmaka, ajvara i kulena do varaždinskog kiselog zelja, bajadera i vegete. A svi će ti konzumenti provjerenih i kaloričnih domaćih jestvina vjerojatno rado pohrliti i na starog, dobrog i prekaljenog Dragojevića koji je proslavio pjesme Zdenka Runjića, kao što su Runjićeve pjesme proslavile njega.

 I cijela ta lijepa mediteranska priča bila bi za svaku pohvalu i vjerojatno bi bila uvod u novi koncertni trijumf trenutačno najveće, najtiražnije i najtraženije estradne hrvatske muške zvijezde (osim trajno nedohvatljivog Branimira Đonija Štulića) da grad Split londonski nastup Olivera u Royal Albert Hallu nije odlučio potpomoći sa znatnih 350.000 kuna. Odluka gradonačelnika Željka Keruma i splitskih vlasti ima svoju unutarnju i vanjsku logiku, naravno. Oliver je legenda, puno je nastupao besplatno za razne humanitarne potrebe, jer je estrada uvijek tu kada negdje nešto treba besplatno uraditi. Oliver je svojevrsni simbol dalmatinske pop glazbe, dakle i kulturni i glazbeni brend. Ali, u ova teška vremena iskeširati čak 350.000 kuna za u osnovi komercijalni nastup Olivera Dragojevića, pa makar i u etabliranoj londonskoj dvorani, malo je devijantno.

 Grad Split je ove godine za potpore mladim talentima namijenio 100.000 kuna, za otkup knjiga 200.000 kuna, za Marulićeve dane 180.000 kuna, za Sveučilišnu knjižnicu 100.000 kuna, a za cjelokupnu međunarodnu kulturnu suradnju 100.000 kuna. Oliverov koncert u Londonu organizira Ictinus grupa iz Zagreba u suradnji s komercijalnom RTL televizijom. Među pokroviteljima koncerta je i Lidl, za kojeg Oliver snima reklame, skupe ulaznice za koncert prodaju se i više nego dobro, pa doista nije jasno zašto se u organizaciju koncerta novcem splitskih građana moralo uključiti i splitsko poglavarstvo. Jer Oliverova popularnost, očito, nije sporna ni u Londonu. Valjda bi organizatori uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju i bez splitskih šoldi. I to uz presudnu pomoć vjerne Oliverove publike koja želi i u Royal Albert Hallu tog 19. travnja živjeti umjetnikov životni san, i to bez političkih darova i klijentelizma.

 Stoga je Oliver odricajem od ovog novca dokazao da je istinska zvijezda kojoj porezni obveznici ne trebaju kupovati inozmeni status.

Ključne riječi

Komentara 6

PA
pajapatka
19:39 13.03.2010.

Ovo je samo još jedan megalomanski hir i iskazivanje taštine iskompleksiranog seljaka . Nakon iskustva jednovečernjeg iznajmljivanja pariške Olympije, newyorškog Carnegie Halla i bečkog Konzerthausa biti će uslišen je još jedan hir pijane princeze. Možeš mislit, londonska publika jedva čekaa da čuje balkanskog šansonijera.

EU
EUfan
00:19 14.03.2010.

Točno 350.000 kuna je Lidl isplatio Oliveru za reklamu spize. A što se tiče Oliverovog nastupa, mislim da u Londonu neće biti niti jednog Engleza. Jer zaista, na europskom nebu šansonjera samo im još treba neki Balkanjero.

MA
mar06mir
03:35 14.03.2010.

Spominjati Stulica u istom dahu sa Oliverom je besmislica i uvreda za Olivera. Ne znam zasto su hrvatski novinari opsjednuti tom jugoslovenskom bitangom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije